• Посилання скопійовано

Трудові штрафи суттєво зменшено: прийнято закон!

12 грудня на вечірньому засіданні Рада підтримала в цілому законопроект №1233. Ним передбачено суттєве зменшення штрафів для роботодавців

Трудові штрафи суттєво зменшено: прийнято закон!

12 грудня на вечірньому засіданні Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до статті 265 Кодексу законів про працю України"  (законопроект №1233). За документ проголосували 267 нардепів.

Законом удосконалено порядок здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зменшено економічно необґрунтовані штрафні санкції за порушення норм трудового законодавства.

Зокрема, для "єдинників" І-ІІІ груп за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення - попередження, для інших роботодавців - 10 мінзарплат. 

А от вчинення цього порушення повторно протягом двох років з дня виявлення порушення буде коштувати роботодавцям штрафом у 30 мінзарплат за кожного працівника.

При цьому розмір штрафу за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці зменшується до суми двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Крім того, зменшується розмір штрафу за недопуск до перевірки з питань допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення його на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, або виплати заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ та податків. Так, розмір такого штрафу буде встановлено у восьмикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Як зміняться всі розміри штрафів, встановлені ст. 265 КЗпП, дивіться у порівняльній таблиці від редакції.

 

Коли зміни наберуть чинності?

Остаточний текст Закону поки що не оприлюднений.

Як передбачено Прикінцевими положеннями законопроекту №1233, закон набере чинності з дня, наступного за його опублікуванням.

Отже, жодного відтермінування і звичайна схема затвердження – голосування у ВРУ (уже відбулося), підпис спікером і Президентом, опублікування в офіційному друкованому виданні. Все це може відбутися ще цього місяця.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»