• Посилання скопійовано

Відповідальність за порушення правил пожежної безпеки пропонують підвищити

За порушення правил техногенної, пожежної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб пропонується встановити штраф на посадових осіб та ФОП від 50 до 100 н.м.д.г. (850-1700 грн). Зараз це 34-170 грн

Відповідальність за порушення правил пожежної безпеки пропонують підвищити

17 грудня 2019 року нардепи зі "Слуги народу" зареєстрували у ВРУ проект Закону №2607 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки".

Його внесено за результатами заслуховування на засіданні Комітету з питань правоохоронної діяльності інформації керівництва Національної поліції України про хід і результати досудових розслідувань кримінальних проваджень щодо пожеж в м. Одеса.

Законопроектом, зокрема, пропонується за порушення встановлених законодавством вимог техногенної, пожежної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, а також використання протипожежної, аварійно-рятувальної та іншої спеціальної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням встановити штраф:

  • на громадян від 30 до 50 н.м.д.г. (510-850 грн);
  • посадових осіб та ФОП — від 50 до 100 н.м.д.г. (850-1700 грн).

Нагадаємо, що зараз розміри цих штрафів є такими: 0,5-7 н.м.д.г. (8,5-119 грн) та 2-10 н.м.д.г. (34-170 грн).

За порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров'ю людей легкої чи середньої тяжкості або майнову шкоду у великому розмірі, запропоновано карати:

  • штрафом від 300 до 800 н.м.д.г. (5100-13600 грн)
  • або виправними роботами на строк до двох років,
  • або обмеженням волі на строк до трьох років,
  • або позбавленням волі до трьох років.

Те саме діяння, якщо воно призвело до завдання тяжких тілесних ушкоджень людей, до загибелі людини, до завдання майнової шкоди в особливо великому розмірі або до інших тяжких наслідків, каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель двох і більше людей, каратиметься позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Майнова шкода вважатиметься заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, яка в триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах - якщо прямі збитки становлять суму, яка в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»