• Посилання скопійовано

Несвоєчасно подали звітність, а ППР виписано після 23 травня: який розмір штрафу?

Якщо платником податків до 23.05.2020 р. не подано або несвоєчасно подано податкову звітність, то при винесенні ППР після 23.05.2020 р. застосовуються штрафи у розмірах на день його прийняття

Несвоєчасно подали звітність, а ППР виписано після 23 травня: який розмір штрафу?

Податківці у підкатегорії 132.01 «ЗІР» зауважили, що пунктом 110.1 ПКУ визначено, що платники податків, податкові агенти та/або їх посадові особи несуть відповідальність у разі вчинення порушень, визначених законами з питань оподаткування та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Статтею 120 ПКУ передбачені штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності.

Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» з 23 травня 2020 року внесено зміни, зокрема, до п. 120.1 ст. 120 ПКУ, згідно з якими збільшено розмір штрафної (фінансової) санкції з 170 грн до 340 грн за кожне неподання або несвоєчасне подання платником податків податкових декларацій (розрахунків).

Так, відповідно до п. 120.1 ст. 120 ПКУ неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ст. 49 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, платежі, контроль за сплатою яких покладено на контролюючі органи, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Згідно з п. 11 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ штрафні (фінансові) санкції (штрафи) застосовуються у розмірах, передбачених законом, чинним на день прийняття рішень щодо застосування таких штрафних (фінансових) санкцій.

Частиною першою ст. 58 Конституції України від 28 червня 1996 року №254к/96-ВР із змінами та доповненнями (далі – Конституція України) встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Відповідно до ст. 58 Конституції України та Рішення Конституційного Суду України від 09.02.1999 р. №1-рп/99, якщо подія, факт визначались як правопорушення відповідно до законодавчого акту, у редакції чинній до внесення відповідних змін, і ця ж подія, факт визначаються як правопорушення в новій редакції відповідного положення законодавчого акту, за вчинення якого також застосовується юридична відповідальність, то застосовується відповідальність, яка є чинною на момент її застосування.

Таким чином, якщо платником податків до 23.05.2020 було не подано або несвоєчасно подано податкову звітність, то при винесенні податкового повідомлення-рішення після 23.05.2020, застосовуються штрафні (фінансові) санкції (штрафи) у розмірах, передбачених п. 120.1 ст. 120 ПКУ, чинним на день прийняття податкового повідомлення-рішення.

 

Від редакції: Зауважимо, що наразі до закінчення карантину при несвоєчасному поданні звітності до ДПС штрафів податківці не мають права застосовувати. Але вже після закінчення карантину - податківці будуть виписувати ППР вже з новими штрафами.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»