• Посилання скопійовано

Як описують майно у разі виникнення податкового боргу: консультує ДПС

Якщо платник податків не сплачує узгоджене ним самим або податківцями грошове зобов'язання, виникає податковий борг. Його погашають (зокрема, і примусово) за рахунок майна такого платника. Адже в такому випадку виникає податкова застава. В які строки відбувається опис майна, розповідають самі податківці

Як описують майно у разі виникнення податкового боргу: консультує ДПС

ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що згідно з п. 89.1 ст. 89 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) право податкової застави виникає:

  • у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, – з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку (пп. 89.1.1 п. 89.1 ст. 89 ПКУ);
  • у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної контролюючим органом, – з дня виникнення податкового боргу (пп. 89.1.2 п. 89.1 ст. 89 ПКУ);
  • у випадку, визначеному в п. 100.11 ст. 100 ПКУ, – з дня укладання договору про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань (пп. 89.1.3 п. 89.1 ст. 89 ПКУ).

Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису.

До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке пред’являється платнику податків, що має податковий борг.

Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Відмова платника податків від підписання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави, не звільняє такого платника податків від поширення права податкової застави на описане майно. У такому випадку опис здійснюється у присутності не менш як двох понятих.

Норми встановлені п. 89.3 ст. 89 ПКУ.

 

Від редакції: ми ж додамо ще кілька слів від себе.

По-перше, право податкової застави не застосовується, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 89.2 ПКУ). Отже, якщо ваш борг не перевищує 1020 грн, описувати ваше майно не будуть. Проте краще до цього не доводити, адже після карантину за несплату податків будуть і штрафи, і пеня.

По-друге, якщо ви не допустите   податкового керуючого для здійснення опису майна (а в нього будуть всі підстави робити такий опис), то податківці звернуться до суду. І наслідком цього будезупинення видаткових операцій на ваших рахунках  та заборона відчуження вами майна.

Заборона відчужувати майно діятиме до дня складення акта опису майна платника податків у податкову заставу податковим керуючим або акта про відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу, або погашення податкового боргу в повному обсязі (п. 89.4 ПКУ). А ось, строк, на який можуть бути зупинені видаткові операції, визначається судом, але не може бути більше двох місяців (п. 91.4 ПКУ).

По-третє,  у разі якщо на момент складення акта опису  у платника майно буде відсутнє або його балансова вартість менша від суми податкового боргу, право податкової застави поширюється на інше майно, на яке платник податків набуде право власності у майбутньому до погашення податкового боргу в повному обсязі. І про таке, набуте у майбутньому, майно платник має повідомити податківців не пізніше робочого дня, наступного за днем набуття права власності на це майно (п. 89.5 ПКУ).

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»