• Посилання скопійовано

В Україні пропонують не надсилати «листи щастя» порушникам, які сплатили штраф одразу

Законопроєктом №5058 пропонується надсилати «листи щастя» лише тим водіям, які протягом 15 днів з дня винесення постанови про накладення адмінстягнення не сплатили штраф

В Україні пропонують не надсилати «листи щастя» порушникам, які сплатили штраф одразу

Finance.ua розповідає, що у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №5058, яким пропонується надсилати «листи щастя» лише тим водіям, які протягом 15 днів з дня винесення постанови про накладення адмінстягнення не сплатили штраф.

Навіщо? Нині для порушників, які сплачують штраф у перші 10 днів, діє 50% снижка. Тому абсолютна більшість автолюбителів, не чекаючи «листів щастя», у перші дні після порушення виконують винесені постанови та оплачують штрафи в особистому кабінеті водія ГСЦ МВС, за повідомленням про адмінправопорушення, залишеним на лобовому склі транспортного засобу, або використовують різноманітні електронні сервіси, які невідкладно інформують про притягнення до відповідальності.

Водночас, згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення, оригінал постанови про притягнення до адмін.відповідальності незалежно від погашення штрафу обов’язково надсилається на поштову адресу власника транспортного засобу, що належить користувачу (водію).

Проблема. Тобто водії після оплати штрафу та виконання відповідної постанови через деякий час отримують цю саму постанову знову. У постанові не зазначається, що штраф уже оплачено, тому деякі громадяни отримують додатковий стрес і оплачують штраф ще раз.

Разом із цим, поліцейські та уповноважені від міст України інспектори з паркування витрачають неабиякі фінансові та трудові ресурси на друк та відправку оригіналу постанови. Витрати лише на друк та відправку адміністративної постанови правопорушнику становлять 51,06 грн. (в т.ч. вартість друку – 9,06 грн., послуги АТ «Укрпошта» – 42 грн.).

 

Приклад. Більшість штрафів нині накладається за перевищення швидкості на 23−49 км/год, тобто 255 грн. Але при оплаті в перші 10 днів діє знижка 50%, тому реально, як правило, оплачується 127,50 грн, з яких на покриття витрат Нацполіції йде 25,5 грн. Таким чином, витрати лише на друк і відправку однієї постанови на 25,56 грн. перевищують компенсацію з бюджету.

 

Що це дасть:

  • ухвалення законопроєкту припинить неефективне використання коштів державного та місцевих бюджетів, дозволить зекономлений ресурс спрямувати на фінансування заходів забезпечення безпеки дорожнього руху, розвиток паркувальної сфери міст та впровадження інфраструктурних проектів;
  • добросовісні громадяни, які оплатили накладені штрафи за порушення ПДР та паркування, не отримуватимуть вже погашені постанови про притягнення до адмін.відповідальності.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»