• Посилання скопійовано

За порушення прав осіб з інвалідністю - адмінштраф до 3400 грн: альтернативний законопроєкт

У Раді зареєстровано законопроєкт №5421-1, яким пропонується підвищити в 10 разів адмінштрафи за порушення законодавства про працевлаштування осіб з інвалідністю

За порушення прав осіб з інвалідністю - адмінштраф до 3400 грн: альтернативний законопроєкт

23 квітня голова Комітету з соцполітики Г. Третьякова зареєструвала в ВРУ законопроєкт №5421 щодо відповідальності за порушення законодавства про працевлаштування осіб з інвалідністю. Ним пропонується доповнити КУпАП новою статтею 165-6 «Порушення законодавства про працевлаштування осіб з інвалідністю».  Зокрема, встановити адмінштраф для посадових осіб та ФОПів у розмірі від 136 до 255 грн. Про це ми розповідали тут.

І ось вчора, 13 травня, у ВРУ зареєстровано альтернативний законопроєкт №5421-1. Його авторами є Н. Королевська, В. Гнатенко та Ю. Солод.

На їхню думку, запропонована редакція статті 165-6 не повністю узгоджується з чинними нормами статті 188-1 «Невиконання розпорядження державного або іншого органу про працевлаштування» КУпАП. Крім того, запропонована адміністративна відповідальність, як і чинний рівень відповідальності за зазначені правопорушення, досить низькі: до 20 н.м.д.г. – це лише до 340 грн, що, на думку законотворців, не є тим розміром штрафів, який зможе запобігати зазначеним правопорушенням.

 

Що пропонується альтернативним законопроєктом?

1. Узгодити норми нової статті 165-6 та чинної статті 188-1 КУпАП;

2. У статті 165-6 передбачити штраф за відмову посадовою особою, яка користується правом приймати на роботу і звільняти з роботи, фізичною особою, яка використовує найману працю, в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою роботодавця, переведення особи з інвалідністю на іншу роботу без її згоди з мотивів інвалідності, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан його здоров’я перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб, або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенню здоров’я осіб з інвалідністю, - у розмірі:

  • від 50 до 80 н.м.д.г. (850 - 1360 грн). Законопроєктом №5421 пропонувалося  від 8  до 15 н.м.д.г. (від 136 до 255 грн);
  • за дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - від 100 до 200 н.м.д.г. (1700 - 3400 грн). За законопроєктом №5421, від 10 до 20 н.м.д.г. (від 170 до 340 грн).

3. Внести зміни до статті 188-1, якими передбачити відповідальність за використання посадовою особою, яка користується правом приймати на роботу і звільняти з роботи, фізичною особою, яка використовує найману працю не за цільовим призначенням наданих з Державного фонду соціального захисту осіб з інвалідністю дотацій, компенсацій, позик, відшкодування витрат на професійну підготовку, підвищення кваліфікації і перепідготовку осіб з інвалідністю, фінансової допомоги - від 100 до 200 н.м.д.г. (1700 - 3400 грн).

Тобто фактично пропонується підвищити в 10 разів рівень штрафів за зазначенні адміністративні правопорушення - максимально до 3400 грн.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»