• Посилання скопійовано

Наслідки неможливості реєстрації ПН для ліміту в СЕА ПДВ та звітування з ПДВ: відповіді від ДПС

Податківці навели нюанси заповнення додатку 1 до декларації з ПДВ та наслідків для ліміту в СЕА ПДВ через декларування ПДВ без реєстрації ПН та РК

Наслідки неможливості реєстрації ПН для ліміту в СЕА ПДВ та звітування з ПДВ: відповіді від ДПС

У Південному міжрегіональному упавлінні ДПС по роботі з ВПП відповіли на деякі питання платників податку на додану вартість.

 

Чи потрібно заповнювати Таблицю 1.1 «Відомості про включені суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період» Додатку (Д1) до податкової декларації з ПДВ, що подається за звітні періоди, протягом яких діє воєнний стан, встановлений відповідно до законодавства?

При поданні податкової звітності з ПДВ за звітні періоди, протягом яких діє воєнний стан, встановлений відповідно до законодавства, в якій відображаються податкові зобов’язання на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів та не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податковими накладними/розрахунками коригування, платники податку можуть не заповнювати Таблицю 1.1 «Відомості про включені суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період» Додатку (Д1) до податкової декларації з ПДВ (далі – Таблиця 1.1).

У той же час, за наявності можливості платники можуть відображати в Таблиці 1.1 відомості про суми ПДВ, включені до складу податкових зобов’язань за звітний (податковий) період, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунках коригування на дату подання податкової декларації з ПДВ. В подальшому дані такої таблиці будуть сприяти реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування за рахунок показника SПеревищ. (другого реєстраційного ліміту, обрахованого відповідно до п. 200-1.9 ПКУ.

 

Чи буде формуватись в СЕА ПДВ показник SПеревищ. та, відповідно, зменшуватись реєстраційний ліміт в СЕА ПДВ при поданні податкової звітності з ПДВ, в якій відображаються податкові зобов’язання, сформовані на підставі наявних у платника первинних документів, та не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування?

При поданні податкової звітності з ПДВ, в якій відображаються податкові зобов’язання, сформовані на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, та не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування у платника податку буде формуватись в СЕА ПДВ показник SПеревищ. та, відповідно, зменшуватись реєстраційний ліміт в СЕА ПДВ.

Як визначати, під час воєнного стану, податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ при формуванні податкового кредиту за операціями з придбання товарів/послуг, що призначаються для використання в неоподатковуваних ПДВ операціях, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів та без відповідного підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними чи розрахунками коригування?

Розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ з податку на додану вартість (далі – ПДВ) товарами/послугами, що використовуються в неоподатковуваних ПДВ операціях, що включені до складу податкового кредиту на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, та які не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними чи розрахунками коригування доцільно здійснювати на підставі бухгалтерської довідки.

При цьому, після завершення дії воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відтермінована на час дії військового стану, а всі податкові зобов’язання та податковий кредит, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягають обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

***

Читайте також: Як задекларувати ПЗ та ПК за лютий через воєнний стан та нереєстрації ПН й РК?

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»