• Посилання скопійовано

Судова реформа: оприлюднено проекти нових процесуальних кодексів

Сьогодні, 10 березня, Рада з питань судової реформи оприлюднила проекти змін до трьох процесуальних кодексів - Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства

Судова реформа: оприлюднено проекти нових процесуальних кодексів

Внесення змін до процесуального законодавства є ще одним кроком на шляху проведення судової реформи. Робочою групою з реформування процесуального законодавства, яка створена Радою з питань судової реформи при Президентові України, наразі розроблено проекти змін до трьох процесуальних кодексів:

Основні питання, які врегульовуються в межах цього блоку, - це ефективність судового процесу, в тому числі:

- чітке розмежування юрисдикції судів різних спеціалізацій (адміністративних, господарських і загальних),

- запровадження ефективних механізмів запобігання зловживанню процесуальними правами,

- дотримання стадійності судового процесу й розумних строків судового розгляду,

- розширення та посилення ролі альтернативних способів вирішення спорів,

- вирішення питання групових (або «класових») позовів,

та інші питання, які дозволять зменшити навантаження на судову систему.

Також в рамках внесення змін до процесуального законодавства вирішується питання практичного впровадження принципів рівності, гласності, змагальності, а також принципів правової визначеності та остаточності судових рішень, в тому числі вдосконалення процедури перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами та передачі справи на новий розгляд касаційною інстанцією. 

Окрім того, окремого врегульвання потребує питання впровадження системи електронного правосуддя, що дозволить відійти в суді від паперового обігу, натомість, забезпечить можливість швидкого отримання користувачами необхідної інформації та надасть можливість обміну електронними документами між суддями та апаратом суду,  між судом та користувачами тощо, а також забезпечить надійне та безпечне діловодство.

І не менш важливим є врегулювання питання гармонізації та уніфікації норм процесуального права в цивільному, господарському та адміністративному процесах, а також гармонізації цих норм у відповідності до стандартів країн-членів Європейського Союзу.

Джерело: Рада з питань судової реформи

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»