• Посилання скопійовано

Нацрада реформ схвалила стратегію Мін'юсту щодо інформування громадян про їхні права

Національна рада реформ більшістю голосів схвалила Стратегію інформування громадян України про гарантовані їм Конституцією та законами України права на період до 2019 року

Нацрада реформ схвалила стратегію Мін'юсту щодо інформування громадян про їхні права

Документ реалізовуватиметься в рамках всеукраїнського правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» - повідомляє прес-служба Мін'юсту.

«Понад 8 мільйонів громадян мають право на безоплатну правову допомогу, і сотні тисяч людей сьогодні звертаються по безоплатну правову допомогу і отримують її.  Але цього не достатньо», - зауважив Президент Петро Порошенко.

Саме тому буде започаткована спільна програма, яка має назву «Я МАЮ ПРАВО!».

«І це буде не просто правова безоплатна допомога у судах, яка є і зараз. А це – безоплатні юридичні консультації, на які будуть мати право найменш захищені верстви населення», - наголосив Глава держави.

Президент зазначив, що реалізація цього проекту дасть можливість українцям безкоштовно отримати відповідь:

  • як нарахувати субсидію,
  • як боротись із незаконним захопленням власності,
  • яким чином захиститись від тих чи інших дій місцевої влади,
  • яким чином захистити свої права.

«Ми зробили ще один серйозний крок на шляху забезпечення правової свідомості громадян і подолання нігілізму, який панує в суспільстві. Знання своїх прав – це найкраща зброя проти свавілля чиновників, які часто користуються неосвіченістю українців у своїх цілях. Проти нечистих на руку громадян, які намагаються покращити своє життя за рахунок інших», - прокоментував прийняття стратегії  Міністр юстиції Павло Петренко.

Він зауважив, що покращення інформованості українців щодо наявних у них прав і можливостей захисту є ключовою складовою гарантування рівного доступу до правосуддя. Останнє в свою чергу є невід’ємною частиною низки стратегічних документів нашої держави - Стратегії «Україна – 2020» та Національної стратегії у сфері прав людини.

Реалізація прийнятої стратегії відбуватиметься в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!», який на сьогодні є реально діючим по всій Україні за такими напрямками:

- #МаскиШоуСтоп: захист прав підприємців шляхом прийняття Закону щодо запобігання тиску правоохоронних органів на бізнес

- #ЧужихДітейНеБуває: захист прав жінок та дітей шляхом прийняття Закону щодо посилення відповідальності за жорстку несплату аліментів

- #АгроРейдериСтоп: захист прав аграріїв шляхом створення антирейдерських аграрних штабів по всій Україні

- #ХабарЗаНавчанняСтоп: захист прав студентів шляхом боротьби з корупцією у вищих навчальних закладах.

«Влітку Міністерство юстиції за підтримки Уряду і спільно з партнерами з програми USAID «Нове Правосуддя» та Фонду «Відродження» оголосило про запуск нової ініціативи – всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Його мета – дати як знання, так і прикладні навички захисту своїх прав. Проект запроваджується нашими управліннями юстиції у регіонах, а також 550 центрами та бюро безоплатної правової допомоги по всій Україні», - зазначив Павло Петренко.

Наші завдання – це підвищення рівня правової культури населення, а також набуття громадянами правових знань і забезпечення конституційного права їх реалізовувати. Серед ключового - дотримання прав людини органами влади, а також забезпечення доступу громадян України до системи безоплатної правової допомоги та її подальший розвиток.

Міністр юстиції нагадав, що у 2014 році Міністерство юстиції почало розвиток системи безоплатної правової допомоги. Нині в рамках проекту отримати правову консультацію може кожен без винятку громадянин. А 8 мільйонів соціально незахищених українців, серед яких малозабезпечені, діти-сироти, інваліди, учасники АТО та тимчасово переміщені особи, одержали реальну можливість отримати адвоката для представництва своїх інтересів в суді.

«Тільки за 10 місяців цього року 800 тисяч українців одержали правову допомогу від наших юристів та адвокатів. Більше того, забезпечено захист 373 тисяч громадян, які проходять обвинуваченими у кримінальних провадженнях або були затримані за підозрою у кримінальних діяннях», - наголосив Міністр юстиції.

За ініціативи Президента України Петра Порошенка правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» взято під патронат Глави держави, а 2018 рік оголошено роком початку реалізації цієї ініціативи.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»