• Посилання скопійовано

Що чекатиме єдинників при введенні у 2018 році податку на виведений капітал

12 червня 2017 року у Мінфіні відбулося чергове засідання робочої групи з питання запровадження податку на виведений капітал щодо обговорення взаємовідносин платників податку на виведений капітал з платниками єдиного податку

Що чекатиме єдинників при введенні у 2018 році податку на виведений капітал

В ході засідання було піднято питання реформування спрощеної системи оподаткування (ССО), а саме зменшення гранично допустимого річного обсягу доходу для платників єдиного податку ІІІ групи з 5 до 3 млн грн і обмеження перебування на ССО юросіб.

На обговорення було винесені 4 питання:

1) критерії перекваліфікації цивільно-правових відносин ФОПів платників єдиного податку з юридичними особами платниками ПнВК у трудові відносини;

2) зовнішньоекономічна діяльність платників єдиного податку ІІІ-IV груп;

3) кваліфікація закупівлі послуг у платників єдиного податку;

4)підвищення порогу обов'язкової реєстрації платниками ПДВ з 1 до 3 млн грн.

 

1) Розробники концепції ПнВК пропонують запровадити ряд критеріїв, за якими цивільно-правові відносини між ФОПами платниками ЄП та юрособами платниками ПнВК можуть бути перекваліфіковані у трудові.

Серед цих критеріїв:

  • одержання ФОПом понад 85% усього задекларованого доходу від однієї особи;
  • виконання ФОПом обов'язків, аналогічних обов'язкам посадових осіб юридичної особи; підпорядкування ФОПа робочому часу юридичної особи;
  • відсутність у ФОПа власного приміщення; використання ФОПом матеріальної бази юридичної особи;
  • наявність у минулому трудових відносин між юридичною особою та ФОПом, тощо.

 

Якщо до ФОПа одночасно можна застосувати 4 або більше критеріїв, виникає підстава перекваліфікувати господарські відносини у трудові. Критерії не застосовуватимуться тільки до ФОПів, які мають 10 і більше оформлених працівників. 

 

"Названі критерії жодним чином не вплинуть на діяльність ритейлерів, які у своїй діяльності застосовують платників єдиного податку та через яких реалізують товар", - зауважила під час свого виступу Ірина Березинець.

У учасників засідання до розробників законопроекту виникло питання - як органи ДФС і Держпраці здійснюватимуть контроль із застосуванням зазначених критеріїв. Наприклад, контролюючий орган не має відомостей про контрагентів ФОПа і про їхню частку у сукупному доході цього ФОПа, тому не має відповіді на питання, чи є серед них юрособа, яка виплатила ФОПу понад 85% доходу.

Згідно з даними ф. 20-ОПП контролюючий орган отримує інформацію, що ФОП здійснює діяльність за адресою місця розташування торгівельного центру, в якому юридична особа (власник, великий орендар) здійснює аналогічну торгівельну діяльність, що і ФОП; всі орендарі/суборендарі дотримуються єдиного встановленого робочого часу, використовують матеріальну базу юридичної особи. В такій ситуації всі 4 критерії спрацювали.

"Запровадження критеріїв перекваліфікації цивільно-правових відносин ФОПів платників єдиного податку з юридичними особами платниками ПнВК у трудові створить додаткові підстави для проведення органами ДФС, Держпраці та інспекторами праці ОМС перевірок та можливості для посилення адміністративного тиску на бізнес", - сказав Дмитро Видолоб.

 

2) У разі здійснення зовнішньоекономічної діяльності та проведення контрольованих операцій між платником ЄП ІІІ або IV групи на користь нерезидента – платника ПнВК в сумі понад 10 млн грн., такий платник ЄП має сплатити ПнВК без реєстрації платником цього податку.

 

3) Закупівля послуг у пов'язаних осіб, у тому числі платників єдиного податку, є об'єктом оподаткування ПнВК – положення, яке не викликало зауважень учасників засідання.

 

4) Розробники ПнВК пропонують підняти поріг обов'язкової реєстрації платником ПДВ з 1 до 3 млн грн на рік, пояснюючи тим, що проти більшого підвищення заперечує МВФ.

Джерело: Всеукраїнське об'єднання малого і середнього бізнесу «Фортеця»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»