• Посилання скопійовано

«Єдинник» не може приймати або здійснювати оплату за допомогою LiqPay: позиція податківців

ДФС у м. Києві вважає, що використання LiqPay платником єдиного податку для здійснення чи отримання оплати порушує умови перебування на спрощеній системі оподаткування

«Єдинник» не може приймати або здійснювати оплату за допомогою LiqPay: позиція податківців

Звідки «ноги ростуть» у таких податкових роз’яснень?

Справа в тому, що ПКУ суворо обмежує єдинників 1-3 груп щодо шляхів проведення ними розрахунків з контрагентами. І це стосується не лише отримання доходів, а понесення витрат, звісно, в межах господарської діяльності. Адже термін «розрахунки» працює і коли єдинник є продавцем, і коли він є покупцем.

Ось і київські податківці в ІПК від 20.12.2018 р. №5313/ІПК/26-15-13-06-09 нагадують, що однією з умов перебування фізичних осіб – підприємців на спрощеній системі оподаткування є здійснення розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (п. 291.6 ПКУ).

При цьому наводяться чіткі визначення, що мається на увазі стосовно готівковій та/або безготівковій форми грошових розрахунків. 

  • Готівкові розрахунки – це платежі готівкою суб'єктів господарювання та фізосіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.
  • Безготівкові розрахунки – перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізосіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

 

Електронні гроші і єдинник – співпраця неможлива! 

Та ось як альтернатива звичайним грошовим коштам з’явилися електронні кошти. І податківці одразу зайняли щодо поєднання «ЕП + ЕК» чітку позицію: електронні гроші не є грошима у звичайному сенсі, а отже, розрахунок ними єдинникам теж заборонений. 

Ми про це писали ще у 2014 році. Про те, що така позиція є сталою і продовжує існувати й в 2018 році, підтверджує судова практика і коментований лист від київських податківців. 

Позицію податківців підтримує  і Мінекономрозвитку  Про це ми писали тут і тут.

 

Що ж таке «електронні гроші»?

Щодо електронних грошей, то у ст. 15 Закону №2346 зазначено, що їх випуск здійснюється шляхом надання користувачам або комерційним агентам в обмін на готівкові або безготівкові кошти. Тут і тут ми зазначили, як це працює на практиці. 

Фактично електронні кошти не підпадають під визначення готівкових чи безготівкових розрахунків, а є лише обмінним еквівалентом. Отже, логіка в позиції податківців є – приймання або здійснення оплати за допомогою електронних коштів не відповідає умовам, зазначеним у п. 291.6 ПКУ.

 

Користування електронною платіжною системою = користування електронними грошима? 

Грунтуючись на зазначеному вище, податківці наголошують, що проведення розрахунків через електронні платіжні системи, зокрема LiqPay, не належить до грошових розрахунків, тобто є порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування. На їхню думку, платник єдиного податку не має права не тільки отримувати кошти через систему LiqPay, а й здійснювати перерахування за придбані товари чи послуги таким суб’єктом господарювання. Тому платникам податку, які використовують підприємницький рахунок для оплати особистих потреб, потрібно бути вкрай обережними.

На нашу думку, не все так однозначно, і ми це вже аналізували тут

Однак судова практика показує, що в аналогічних випадках (зокрема, застосування платіжної системи WebMoney) виграють податківці. Аргументація суду наступна: «Здійснення розрахунків за придбані товари за допомогою системи «WebМoney» шляхом переведення до електронного гаманця продавця умовних одиниць обліку прав вимоги за своєю правовою природою не є грошовою формою розрахунків, оскільки здійснюється обмін товару на майнові права, а не розрахунок за грошові кошти безпосередньо»

Тобто, якщо відбувається не прямий рух коштів від покупця до продавця, а із проміжною трансформацію із звичайних коштів в електронні та навпаки, на думку контролерів, умови щодо здійснення грошових розрахунків порушуються. 

Також позивач намагався довести, що покупець здійснив оплату товару в такий спосіб без відома продавця. Проте суд, посилаючись на відсутність готівкового розрахунку між сторонами з одного боку, та фактичну передачу товару покупцю з іншого боку, критично поставився до аргументів позивача, таким чином, податківці все рівно перемогли. Про це ми писали у нашій аналітиці >>>

 

Чим це загрожує для платника єдиного податку?

По-перше, у разі застосування іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.6 ПКУ, платник єдиного податку зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів (пп. 4 пп. 298.2.3 ПКУ).

По-друге, такий дохід підлягає оподаткуванню за «штрафною» ставкою єдиного податку. Для підприємців така ставка буде у розмірі 15%, а у юросіб третьої групи – подвійний розмір звичайної для них ставки ЄП (відповідно, 6% або 10%). Це передбачено п. 293.4 ПКУ та п. 293.5 ПКУ.

***

Читайте також: «Єдинники» та LiqPay: нова позиція ДФСУ

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»