• Посилання скопійовано

Спрощена система не має бути маніпулятором у фіктивних схемах, – Южаніна

Про це вказала Н. Южаніна під час зустрічі з бізнес-спільнотою Харківщини

Спрощена система не має бути маніпулятором у фіктивних схемах, – Южаніна

ДФС у Харківській області розповідає, що на зустрічі були присутні представники великого й малого бізнесу регіону, впливові громадські об’єднання – Харківська філія Європейської Бізнес Асоціації, регіональне відділення Українського союзу промисловців і підприємців, Спілка підприємців, Асоціація роботодавців, аудитори, митні брокери, профспілкові об’єднання, члени Громадської ради при ГУ.

Представники та підприємці усіх галузей економіки мали змогу наживо поспілкуватися з народним депутатом, головою Комітету Верховної ради України з питань податкової та митної політики Ніною Южаніною. Важливість цього діалогу  важко переоцінити, оскільки  усі законотворчі документи, що стосуються бізнесу, проходять через цей комітет.

В цьому контексті Ніна Южаніна підкреслила, що дуже важливо почути різноманітні погляди на кожну проблематику та прийняти правильне рішення виходячи з потреб та можливостей  як бізнесу, так і економічного стану країни.

«Розуміємо, що процес виведення з тіні  економіки неможливий без легалізації реальних заробітних плат та справедливих відрахувань до бюджетів і фондів. Тому ми здійснили дуже важливий крок, коли знизили ставку ЄСВ до 22%, тобто вдвічі. І треба сказати, що бізнес відгукнувся на запроваджені зміни і це дало змогу підвищити рівень  мінімальної зарплати. Надалі ми будемо йти виключно шляхом розширення бази оподаткування, а не підняття ставок», – зауважила Глава Комітету.

Багато питань стосувалось діяльності малого та середнього підприємництва, враховуючи такі особливості регіону, як відомий торгівельний центр «Барабашово». У зв’язку з цим Ніна Южаніна зазначила, що спрощена система  повинна існувати виключно для малого бізнесу і не має слугувати маніпулятором у фіктивних схемах. Політик навела приклади інших країн, зокрема Грузії. В цій країні існує  спрощена система  для малого бізнесу у вигляді 1% від обігу з обсягом реалізації до 100 тисяч. Але виключно за умови застосування реєстраторів розрахункових операцій.

«Це принципово для цивілізованих країн. Весь обіг готівкових коштів повинен бути легальним і фіксуватись РРО. Чесному бізнесу нема чого приховувати. Усі повинні працювати у законодавчому полі, як великі підприємства, так і малі. Тому законодавці повинні враховувати особливості ведення підприємницької діяльності різних категорій платників», – наголосила політик.

Окремо Ніна Южаніна відзначила проведену законотворчу роботу щодо можливостей фермерських господарств працювати легально та мати захищений соцпакет, бо усі працюючі люди повинні бути соціально захищені і впевнені  у майбутньому.

Торкнулися учасники зустріч і діяльності великих підприємств та впровадження податку на виведений капітал, який дасть змогу відійти від офшорів, розвиватись суб’єктам господарювання та економіці країни.

Окрему увагу присутні приділили проблематиці ІТ-галузі, яка потужно представлена в Харківському регіоні. Ніна Южаніна зазначила, що працює над розробкою законопроекту, який дозволить ІТ-галузі  легально працювати в Україні, сплачуючи «конкурентні» податки відповідно до світових аналогів, та розвивати бізнес у власній країні. Політик підкреслила, що, на жаль, сьогодні наші видатні розробники інтегровані в іноземні компанії.

Під час діалогу присутні обговорили ряд питань, серед яких:

– зниження ставки ПДФО при наданні нерухомого майна в оренду;

– вдосконалення трансфертного ціноутворення;

– особливості впровадження  податку на виведений капітал;

– вдосконалення процесу індексації основних фондів великих галузевих підприємств;

– обговорення законопроекту №8591 щодо фармацевтичної галузі.

За підсумками зустрічі народний депутат запевнила, що усі питання будуть ретельно опрацьовані і вона буде сприятиме  їх вирішенню.

Джерело: ДФС у Харківській області

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»