• Посилання скопійовано

Неприбуткова організація на єдиному податку: можливо чи ні?

Чи може неприбуткова організація перебувати на єдиному податку? Як у такому випадку вести її облік? Що буде вважатися її доходом для оподаткування єдиним податком?

Неприбуткова організація на єдиному податку: можливо чи ні?

Згідно з п. 133.4 ПКУ неприбуткові підприємства, установи та організації відповідають таким вимогам:

  • утворені та зареєстровані в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
  • установчі документи містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
  • установчі документи передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);
  • внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

І ось остання вимога скасовує все.

Юридична особа, внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, може обрати ІІІ групу спрощеної системи лише за умови виключення її з Реєстру.

Про це говорили й податківці у своїх роз’ясненнях. Наприклад, у листі від 20.10.2015 р. №1006/П/15-32-15-03-42.

Але на виключенні з Реєстру життя не закінчується. До того ж буває, що організація, яка мала статус неприбуткової, його втрачає. І ось в цьому випадку в неї два варіанти: або залишатися на загальній системі оподаткування і сплачувати податок на прибуток, або переходити на спрощену систему оподаткування і сплату єдиного податку.

 

Неприбуткова організація на спрощеній системі оподаткування

Щоправда, розділ XIV ПКУ не встановлено окремих пільг у разі перебування неприбутковими організаціями на єдиному податку. Це означає, що вони можуть бути єдинниками за умови відповідності вимогам пп. 3 п. 291.4 та пп. 291.5.1 ПКУ. А саме: на ІІІ групі можуть перебувати юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень. А відповідно до п. 291.5 ПКУ суб’єкт господарювання не може бути на спрощеній системі оподаткування, якщо обрані цим суб’єктом види діяльності зазначені у пп. 291.5.1 ПКУ.

Тож, якщо до моменту переходу на єдиний податок цей обсяг не досягнуто та юрособа не здійснювала заборонені для єдинників види діяльності, то податківці не зможуть відмовити у переході на єдиний податок.

До того ж податківці не зможуть відмовити у реєстрації через невідповідність змісту статуту вимогам п. 133.4 ПКУ. Але, звісно, статути мають відповідати тим законам, за нормами яких неприбуткові організації були створені.

При поданні заяви на реєстрацію також слід обрати для себе ставки єдиного податку 3% зі сплатою ПДВ, чи 5% без сплати ПДВ. Коли та як стати платником ПДВ ми писали тут, а як анулювати реєстрацію - ось тут та тут

 

Що буде оподатковуватися єдиним податком? 

За пп. 1 пп. 292.1 ПКУ оподатковуватися єдиним податком буде будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому жодних перехідних положень не встановлено. Якщо неприбуткова організація раніше здійснювала реалізацію власних чи придбаних товарів, робіт та послуг і не сплачувала податку з отриманих прибутків, то тепер доведеться сплачувати податок з виручки.

Щоправда, якщо неприбуткова організація буде продавати свої ОЗ, оподатковуватися буде сума коштів, отриманих від продажу таких ОЗ. Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу. Це встановлено п. 292.2 ПКУ.

Але найгірше не це! За п. 292.3 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Тобто всі товари, роботи та послуги, отримані неприбутковою організацією, навіть, у вигляді пожертви будуть підпадати під оподаткування.

До того ж, якщо неприбуткова організація обере ставку 3% та буде платником ПДВ, то  до її суми доходу також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

До суми доходу «єдинника» за звітний період включається вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримано аванс у періоді перебування у Реєстрі неприбуткових.

При цьому особливостей визнання доходу неприбутковими організаціями не встановлено у п. 292.4 ПКУ. Наразі за цією нормою у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

П. 292.11 ПКУ встановлено види доходів, які не оподатковуються єдиним податком. Серед них ані благодійної допомоги, ані членських внесків немає. Це означає, що отримані під час перебування на єдиному податку такі види надходжень будуть оподатковуватися єдиним податком на загальних підставах.

А от суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками до статутного капіталу неприбуткової організації, не підлягають оподаткуванню.

За пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ діяльність у сфері фінансового посередництва заборонена. Але відповідно до абз. 3 ст. 333 ГКУ, фінансове посередництво – це діяльність, пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством. Фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями. Тож віднести до цього виду діяльності надання благодійної допомоги неприбутковою організацією податківці не зможуть, але можуть спробувати наполягати на цьому при проведенні перевірок.

Памятайте також: статус єдинника можна втратити. Наприклад, якщо неприбуткова організація буде здійснювати діяльність, яку вона не зазначила при реєстрації платником єдиного податку, на неї буде чекати перехід на загальну систему з наступного кварталу її здійснення. Це передбачено пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ.

 

Бухоблік та звітність

За пп. 296.1.3 ПКУ платники єдиного податку ІІІ групи (юридичні особи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.2, 44.3 ПКУ. Це означає, що вони мають зберігати первинні документи щодо отримання доходу та витрат при перебуванні на єдиному податку протягом 1095 к. дн. та вести свій облік відповідно до П(С)БО 25.

За п. 10 П(С)БО 25 витрати та доходи юрособи-«єдинники» мають визнавати за П(С)БО 15 та 16 відповідно. Тобто саме на ведення бухобліку неприбуткових організацій перехід на єдиний податок не вплине. 

Згідно з пп. 2 п. 2 розд. І П(С)БО 25 юрособи-єдинники як суб’єкти малого підприємництва, які ведуть спрощений бухоблік доходів і витрат повинні подавати органам статистики Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва (ф. №1-мс і №2-мс). Такий звіт подається один раз за підсумками року до Держстату до 28 лютого наступного за звітним року. Це встановлено п. 2 Порядку №419.

До ДФС юрособи-«єдинники» фінзвітність не подають. До того ж при переході на єдиний податок неприбуткова організація вже не буде подавати звіт про використання доходів та фінзвітність як додаток до нього до ДФС. Адже цей звіт передбачений для тих організацій, яких включено до реєстру. Тобто такі неприбуткові організації будуть подавати за загальними правилами декларацію з єдиного податку за кожний квартал протягом 40 к.дн.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»