• Посилання скопійовано

Коли ФОПа можна притягнути до адмінвідповідальності як посадову особу?

ФОП може бути визнаний посадовою особою лише тоді, коли він на умовах трудового договору наймає працівників

Коли ФОПа можна притягнути до адмінвідповідальності як посадову особу?

Фіскали у підкатегорії 138.03 «ЗІР» нагадують, що громадянин – суб’єкт підприємницької діяльності може бути визнаний службовою особою (посадовою особою) лише тоді, коли такий громадянин на умовах трудового договору наймає працівників для сприяння йому у здійсненні підприємницької діяльності. За таких обставин він набуває організаційно-розпорядчих повноважень стосовно найманих працівників (право ставити перед ними певні завдання, визначати розмір заробітної плати, розпорядок робочого дня, застосовувати дисциплінарні стягнення тощо).

Слід зазначити, що ст. 162-1 (порушення порядку здійснення валютних операцій), 163-4 (порушення порядку утримання та перерахування ПДФО і подання відомостей про виплачені доходи), 163-15 (порушенням порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги)), 165-1 (порушення законодавства про збір та облік ЄСВ) КУпАП передбачена адміністративна відповідальність фізичних осіб – підприємців (громадян – суб’єктів підприємницької діяльності).

Тому, незалежно від наявності найманих працівників, до адміністративної відповідальності за порушення вказаних статей КУпАП притягаються фізичні особи – підприємці (громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності).

Крім того, за порушення ст. 165-1 КУпАП до адміністративної відповідальності притягуються особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»