• Посилання скопійовано

Податкові зміни для «єдинників»: аналіз Закону №129-IX

Закон №129-IX передбачає не лише зміни щодо застосування РРО, а й низку інших новацій. Зокрема, збільшення з 01.01.2021 р. граничного обсягу доходу для ІІ групи платників ЄП, а також розширення з 20.10.2019 р. переліку заборонених для платників ЄП видів діяльності

Податкові зміни для «єдинників»: аналіз Закону №129-IX

Нагадаємо, що Законом від 20.09.2019 р. №129-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг. Але крім новацій щодо застосування РРО, цей закон передбачає й інші зміни для платників єдиного податку.

Насамперед зауважимо, що різні положення Закону №129 починають діяти з різних періодів.

 

Зміна №1. Розширення переліку заборонених видів діяльності для платників єдиного податку

На цю зміну слід звернути увагу вже зараз! Адже вона вже діє – з 20 жовтня 2019 року (дня, наступного за днем опублікування Закону №129-IX). 

Якщо раніше пп. 8 пп. 291.5.1 ПКУ містив заборону лише на здійснення діяльності з надання послуг пошти (крім кур'єрської діяльності) та зв'язку (крім діяльності, що не підлягає ліцензуванню), то зараз цей перелік включає в себе ще й діяльність з надання послуг:

Усе про єдиний податок – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • фіксованого телефонного зв’язку з правом техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

  • фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

  • рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку;

  • техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

Така заборона стосується як юридичних осіб, так і фізосіб-підприємців І-ІІІ груп. Тобто, якщо вони здійснюють ці види діяльності, то не можуть бути платниками єдиного податку.

На жаль, в Законі № 129-IX немає пояснень, що робити «єдинникам», які здійснювали ці нові заборонені види діяльності станом на 20.10.2019 р. Податківці теж поки що цю ситуацію не коментували.

На нашу думку, оскільки спеціальних норм в ПКУ до такої зміни не вноситься, то діяти слід за загальними правилами. А саме:

  • до доходу від заборонених видів діяльності, отриманого після 20.10.2019 р. (включно), застосовується для підприємців ставка єдиного податку 15% (пп. 4 пп. 293.4 ПКУ), а для юросіб – подвійний розмір ставки єдиного податку (пп. 3 пп. 293.5 ПКУ);

  • у разі отримання таких доходів «єдинник» має перейти на загальну систему оподаткування (пп. 5 пп. 298.2.3 ПКУ) - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

 

Зміна №2. Збільшення доходу для ІІ групи ЄП

Законом №129-IX збільшується граничний обсяг доходу для платників ЄП ІІ групи – до 2 500 000 грн.

Однак запрацює ця норма не швидко  – з 1 січня 2021 року.

Тож в 2019 та 2020 роках підприємцям – платникам ЄП ІІ групи доведеться працювати в межах доходу у 1,5 млн грн.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»