• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» ІІІ групи не повернув поворотну фіндопомогу: які наслідки?

Податківці нагадали, що сума неповернутої фіндопомоги є доходом та оподатковується за загальними ставками, якщо не відбувалося перевищення ліміту доходу

Фізособа-«єдинник» ІІІ групи не повернув поворотну фіндопомогу: які наслідки?

ДПС у Запорізькій області нагадує, що поворотна фінансова допомога, що не повертається платником єдиного податку 3-ї групи протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу звітного кварталу, на який припадає термін повернення такої допомоги з відповідним оподаткуванням за ставками 3% (у разі сплати ПДВ) або 5% (у разі включення ПДВ до складу єдиного податку), за умови не перевищення обсягу доходу 5 млн грн.

При перевищенні у звітному періоді обсягу доходу понад 5 млн грн, до суми перевищення необхідно застосовувати ставку єдиного податку у розмірі 15%.

Підпунктом 292.1.1 ПКУ визначено, що доходом підприємця, що застосовує спрощену систему оподаткування є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначений пп. 292.3 ПКУ.

При цьому, до складу доходу не включаються, зокрема, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (пп. 292.11 ПКУ).

Податковим (звітним) періодом підприємців – платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал (пп. 294.1 ПКУ).

Для підприємців – платників єдиного податку 3-ї групи, відображення суми поворотної фінансової допомоги, яка не повертається протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, здійснюється за підсумками звітного кварталу, на який припадає термін повернення такої допомоги.

Оподаткування таких сум здійснюється за ставками 3% ( у разі сплати ПДВ) або 5% (у разі включення ПДВ до складу єдиного податку), за умови не перевищення обсягу доходу 5 млн грн.

При перевищенні у податковому (звітному) періоді обсягу доходу понад 5 млн грн, платник єдиного податку 3-ї групи зобов’язаний застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15% (пп. 1 пп. 293.4  ПКУ).

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»