• Посилання скопійовано

Як звітуватись з ЄП у разі зміни групи або відмови від спрощеної системи?

Податківці роз’яснили як повинні відзвітуватись платники ЄП І, ІІ та ІІІ груп ЄП, а також ті платники ЄП які протягом року змінили групу оподаткування або відмовились від застосування спрощеної системи

Як звітуватись з ЄП у разі зміни групи або відмови від спрощеної системи?

Коментар до ІПК від 11.01.2020 р. №66/6/99-00-04-07-03-06/ІПК

Податківці у ІПК від 11.01.2020 р. №66/6/99-00-04-07-03-06/ІПК нагадали порядок звітування з єдиного податку в залежності від групи оподаткування.

У звичайному випадку платники ЄП І та ІІ груп подають Декларацію платника ЄП у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ПКУ – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Так, за 2019 рік такі «єдинники» мають відзвітувати до 02.03.2020 року (включно). 

В разі ж зміни системи оподаткування протягом року ситуація інша. Платники ЄП І та ІІ груп у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ПКУ, або у разі переходу на 3 групу платника ЄП чи відмови від спрощеної системи, подають Декларацію платника ЄП у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Квартальний податковий (звітний) період встановлено і для платників ЄП ІІІ групи. 

Отже, «квартальники» подають Декларацію платника ЄП у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. 

Так, за 2019 рік такі «єдинники» мають відзвітувати до 10.02.2020 р. (включно).

При цьому, якщо ви перейшли з І-ї групи до ІІ-ї, то для вас зберігатиметься річний звітний період. А ось якщо перейшли до ІІІ-ї – то ви стаєте «квартальником». 

Але декларація складається наростаючим  підсумком. Тому в ній заповнюються відповідні розділи (показники господарської діяльності):

  • для платника єдиного податку відповідної групи, на якій перебував такий платник – показники за минулий період;
  • для платника єдиного податку відповідної групи, яку обрав (на якій перебуває) такий платник – показники за податковий (звітний) період. 

Тобто, при складанні Декларації за 2019 рік платники ЄП, які змінили групу, повинні будуть зазначити окремо доходи, які вони отримували перебуваючи в кожній з таких груп.

Відповідно, якщо протягом звітного року стався перехід на ЄП, то в Декларації слід зазначати лише той дохід, який було одержано під час перебування на спрощеній системі оподаткування. 

 

За яким ідентифікатором форми подавати Декларацію?

Податківці також зазначили, що платники ЄП – фізичні особи – підприємці, для яких базовим звітним (податковим) періодом є квартал (півріччя, 9 місяців, рік), подають Декларацію з ідентифікатором форми за реєстром ДПС – F0103306.

Платники єдиного податку – фізичні особи – підприємці, для яких базовим звітним (податковим) періодом є календарний рік, подають податкову декларацію з ідентифікатором форми за реєстром ДПС – F0103404.

Відповідно, підприємці, платники ЄП, які протягом звітного року змінили групу платника з третьої на другу, подаюсь річну податкову декларацію з ідентифікатором форми за реєстром ДПС – F0103404.

Розглянемо порядок звітування у разі зміни групи платника ЄП на прикладах від редакції:

 

Приклад 1

ФОП у І кварталі 2019 року був платником ЄП ІІ групи, а з 01.04.2019 року змінив групу єдиного податку на ІІІ. Як має звітувати такий ФОП за 2019 рік?

 

По-перше, такий ФОП за І квартал 2019 року повинен подати Декларацію платника ЄП у квартальний строк (40 к.д. з дня закінчення І кварталу) в якій відобразити показники доходу і нарахованого авансового внеску з ЄП (тобто, ЄП, який він мав сплатити, перебуваючи в І-й групі) за І квартал.

Далі такий платник звітує як платник 3 групи поквартально наростаючим підсумком. Зокрема, у році зміни групи ЄП, він подає Декларації з ЄП за півріччя, 9 місяців та рік, в яких відображає:

  • суму доходу та авансових внесків у розділі ІІ Декларації платника ЄП за період перебування в І-й групі (І квартал);
  • суму доходу та розраховану суму податку за період перебування на 3 групі ЄП у розділі ІІІ Декларації (ІІ квартал, ІІ – ІІІ квартал та ІІ – IV квартал).

 

Приклад 2

А тепер розглянемо зворотну ситуацію, коли платник у І кварталі перебував у ІІІ групі платників ЄП, а з 01.04.2019 перейшов до ІІ групи платників ЄП.

 

Такий платник після переходу подає Декларацію платника ЄП за І квартал в якій заповнює розділ ІІІ і зазначає доходи і суму податку, що нараховано у І кварталі.

Після цього, такий платник податку подає вже річну Декларацію з єдиного податку, в якій вказує суму доходу і авансових внесків за ІІ-IV квартал у ІІ розділі Декларації (тобто дохід і податок що отримані на 2 групі платника ЄП), та суму доходу і податку, нараховані за І квартал як платником ЄП 3 групи у ІІІ розділі Декларації (ті ж показники, що було відображено у Декларації за І квартал).

 

А що зі Звітом з ЄСВ?

Незалежно від системи оподаткування Звіт з ЄСВ за себе (Додаток 5) підприємці подають за звітний рік у строк до 10 лютого року, наступного за звітним (п. 2 розділу ІІІ Порядку №435).

Приклади заповнення такого Звіту, зокрема, при зміні системи оподаткування, податківці наводили тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»