• Посилання скопійовано

Чи мають право приватні медзаклади лікувати пацієнтів з коронавірусом?

Дія заходів щодо надання допомоги пацієнтам при COVID-19 поширюється на всіх юросіб та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики та мають відповідну ліцензію

Чи мають право приватні медзаклади лікувати пацієнтів з коронавірусом?

У зв’язку із численними зверненнями стосовно можливості надання медичної допомоги пацієнтам при коронавірусній хворобі 2019 (COVID-19) закладами охорони здоров’я приватної форми власності, Міністерство охорони здоров’я України повідомляє наступне.

Відповідно до ст. 49 Конституції України, кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності.

Згідно із ст. 7 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» лікування хворих на інфекційні хвороби може проводитися в акредитованих у встановленому законодавством порядку державних і комунальних спеціалізованих закладах (відділеннях) охорони здоров'я та клініках наукових установ, а також в акредитованих закладах охорони здоров'я, заснованих у встановленому законодавством порядку на приватній формі власності.

Лікуванням хворих на інфекційні хвороби можуть займатися особи, які мають медичну освіту та відповідають кваліфікаційним вимогам, установленим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, у тому числі особи, які в установленому порядку займаються приватною медичною практикою.

Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» затверджені наказом МОЗ від 28.03.2020 № 722.

У відповідності до ст. 38 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров'я» кожний пацієнт, який досяг чотирнадцяти років і який звернувся за наданням йому медичної допомоги, має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій. Кожний пацієнт має право, коли це виправдано його станом, бути прийнятим у будь-якому закладі охорони здоров'я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування.

Враховуючи вищезазначене та з метою недопущення поширення на території України випадків COVID-19, а також їх ефективного лікування, дія заходів щодо надання допомоги пацієнтам при коронавірусній хворобі 2019 (COVID-19) поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та фізичних осіб - підприємців, які провадять господарську діяльність з медичної практики та мають відповідну ліцензію.

 

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»