• Посилання скопійовано

«Єдинники»-орендодавці та земельний податок: коли платимо, а коли ні?

Чи потрібно сплачувати податок за землю «єдинникам» за ділянки, право власності на які й досі не оформлено? Або у разі надання частини приміщення, розташованого на певній земельній ділянці, в оренду? Про це поговоримо далі

«Єдинники»-орендодавці та земельний податок: коли платимо, а коли ні?

Коментар до ІПК ДПС від 18.08.2020 р. №3427/ІПК/99-00-04-03-03-06,
від 14.08.2020 р. №3355/ІПК/99-00-04-03-03-06,
від 14.08.2020 р. №3356/ІПК/25-01-04-04-07

Нагадаємо, що з 1 липня 2020 року за новою редакцією п. 297.1 ПКУ «єдинників» звільнено від податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва).

Тобто пільги не буде у платників єдиного податку 1-3 груп при наданні земельної ділянки або нерухомого майна, яке на ній розташовано, в оренду або в позичку. Про це читайте ось тут. А про те, хто саме має сплачувати плату за землю, ми писали тут.

Наголосимо, що на початку серпня податківці вже визначилися, що у зв’язку зі внесеними законодавчими змінами «єдинники» І-ІІІ груп подають звітну декларацію з плати за землю (якщо така не подавалась з початку року) або проводять уточнення даних річної декларації, поданої на початку року, не пізніше 20.08.2020 року. Проте вони не пояснили, як звітувати далі таким платникам, які не нараховували та не сплачували до липня плату за землю. Від себе додамо, що у такому випадку доведеться звітувати щомісяця.

Хто не встиг відзвітувати до 20 серпня включно має можливість ще подати декларацію без штрафів, оскільки за несвоєчасне подання декларації з плати за землю до кінця карантину податківці не можуть штрафувати. Це ж стосується й несвоєчасної сплати податку до бюджету.

З липня у багатьох «єдинників» І – ІІІ групи виникали питання: чи сплачувати плату за землю за неоформлені ділянки, як бути з ділянками, які частково надають в оренду приміщення та землю під нею. Про це поговоримо далі.

 

Неоформлення права власності на землю та плата за неї

У коментованій ІПК №3427 юрособа-«єдинник» поінформувала, що є власником нежитлових будівель, розташованих на земельній ділянці, правовстановлюючі документи на яку Товариством не оформлялися, а відомості про формування такої ділянки не внесені до Державного земельного кадастру.

Податківці зауважили, що їхня позиція щодо виникнення податкових зобов’язань з плати за землю після належного оформлення прав власності або користування земельною ділянкою, викладена в узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом Мінфіну від 06.07.2018 р. №602.

Окремо наголосили, що використання земельних ділянок без належного оформлення прав є порушенням норм земельного законодавства, зокрема, в частині невиконання принципу платного використання таких земельних ділянок.

Тому Товариству доцільно звернутися до органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки, на якій розташований комплекс будівель, щодо оформлення речових прав на таку земельну ділянку.

У разі оформлення Товариством відповідного права на земельну ділянку під комплексом будівель у нього виникнуть обов’язки з нарахування податкового зобов’язання та подання податкової декларації з плати за землю.

 

Юрособа-«єдинник» має у власності нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку, який перебуває в управлінні ОСББ

У ІПК №3355 вказано, що за запитом юрособи-«єдинника» вона має у власності нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку, який перебуває в управлінні ОСББ. Нежитлові приміщення Товариство надає в оренду.

Товариством отримано Довідку Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу КМДА від 09.06.2020 р. про розмір нормативної грошової оцінки (далі – Довідка) на загальну площу земельної ділянки, на якій знаходиться багатоквартирний житловий будинок. Проте у Довідці не визначено категорію землі та її цільове призначення.

Водночас з матеріалів звернення вбачається, що ОСББ як орган управління сумісної власності вказаного багатоквартирного будинку поінформував Товариство про відсутність у нього правовстановлюючих документів на землю та прибудинкову територію.

Товариство у зверненні повідомило про відсутність речових прав за земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок.

На підставі УПК №692 та ст. 269 ПКУ податківці вказали, що безпосереднім платником земельного податку в цьому випадку буде особа, щодо якої здійснено державну реєстрацію прав на земельну ділянку під багатоквартирним будинком з урахуванням прибудинкової території (установа або організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності; ОСББ, яке є суб'єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників), з моменту такої реєстрації прав особи на земельну ділянку.

Тому у юрособи-«єдинника» з 01.07.2020 р. не виникають податкові зобов’язання зі сплати податку за земельну ділянку, на якій розташовані власні нежитлові приміщення в житловому будинку, що перебуває в управлінні ОСББ.

 

Юрособа-«єдинник» здає в оренду частину приміщень

Податкцівці у ІПК №3356, грунтуючись на нормі п. 297.1 ПКУ, вказали, що Товариство з 1 липня 2020 року втрачає право на звільнення, передбачене пп. 4 п. 297.1 ПКУ в частині всієї площі земельної ділянки. 

Тобто, наприклад, якщо у «єдинника» є офісне приміщення, частину якого використовує воно саме, а частину – надає в оренду (при цьому земля, на якій розташоване таке приміщення, належить «єдиннику»), йому доведеться платити земельний податок за усю таку ділянку! Незважаючи на те, що в оренду він надає лише частину приміщення. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»