• Посилання скопійовано

Коли ФОП вважається посадовою особою з метою притягнення до адмінштрафів?

ФОП стає посадовою особою у разі найму працівників

Коли ФОП вважається посадовою особою з метою притягнення до адмінштрафів?

Податківці у підкатегорії 132.03 «ЗІР» зазначили, що громадянин – суб’єкт підприємницької діяльності може бути визнаний службовою особою (посадовою особою) лише тоді, коли такий громадянин на умовах трудового договору наймає працівників для сприяння йому у здійсненні підприємницької діяльності. За таких обставин він набуває організаційно-розпорядчих повноважень стосовно найманих працівників (право ставити перед ними певні завдання, визначати розмір заробітної плати, розпорядок робочого дня, застосовувати дисциплінарні стягнення тощо).

Зазначене викладене в листі Мінюста від 03.11.2006 р. №22-48-548 «Щодо роз’яснення понять «службова особа» та «посадова особа».

Кодексом України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. №8073-X зі змінами та доповненнями (далі – КУпАП) передбачена адміністративна відповідальність фізичних осіб – підприємців (громадян – суб’єктів підприємницької діяльності), зокрема:

  • ст. 162-1 (порушення порядку здійснення валютних операцій);
  • ст. 163-4 (порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи);
  • ст. 163-15 (порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги));
  • ст. 165-1 (порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

Тому, до адміністративної відповідальності за порушення вказаних статей КУпАП притягаються фізичні особи – підприємці (громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності) незалежно від наявності найманих працівників. Крім того, за порушення ст. 165-1 КУпАП до адміністративної відповідальності притягуються особи, які провадять незалежну професійну діяльність.  

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»