• Посилання скопійовано

Бізнес пропонує встановлювати ліміти доходів для єдиного податку по-новому

Бізнес-асоціація ініціює встановлення лімітів на обсяги доходів ФОП з прив’язкою до кількості працівників

Бізнес пропонує встановлювати ліміти доходів для єдиного податку по-новому

СУП зазначає, що сьогодні граничні обсяги доходів для ФОП зовсім не відповідають сучасним економічних умовам. Наприклад, ліміт для платників другої групи становить 5 млн грн. Якщо ж такий підприємець має 10 найманих працівників і сплачує їм середню заробітну плату по Україні 11,6 тис. грн*, то тільки на оплату праці він витрачає більше 1/3 граничного обсягу доходу за рік.

Але ж у сумі доходу ще знаходиться оренда приміщень, техніка тощо.

Це означає, що зараз граничні обсяги доходів не лише не стимулюють мікропідприємців створювати робочі місця, але і змушують приховувати реальну заробітну плату співробітникам, звітуючи про мінімальну.

Розрахунки доводять необхідність впровадження механізму прив’язки розміру доходу до критеріїв, які б характеризували кожну групу. На думку СУП, таким критерієм має стати кількість найманих працівників. Таке рішення дозволить забезпечити сприятливі умови розвитку малого бізнесу.

До того ж, у зв’язку з поширенням застосування РРО на платників єдиного податку 2-3 групи (а станом на грудень 2020 їх 1,2 млн) прогнозується вихід за граничні обсяги доходів щонайменше 25% платників. З них – закриття бізнесу та перехід у тінь близько 60% (179,4 тис. ФОПів). Враховуючи, що в середньому на одного такого платника приходиться один найманий працівник, така ж кількість людей втратять свої робочі місця.

Як наслідок, недоотримання коштів у держбюджет за рік із розрахунку МЗП (6000 грн) складе 5,4 млрд грн. Але наявність нового механізму з прив’язкою до кількості найманих працівників дозволить державі забезпечити додаткові надходження по ПДФО, ЄСВ та військовому збору, а також сприятиме створенню нових робочих місць, що є критично важливим в період карантинних обмежень та падіння економіки.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Спілка українських підприємців

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»