• Посилання скопійовано

Як ФОПам припинити свою діяльність під час війни?

ФОП має можливість надіслати заяву про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності в е-формі через кабінет громадянина на Порталі «Дія». Але податківці наголосили, що за роботу ЄДР відповідає Мін'юст

Як ФОПам припинити свою діяльність під час війни?

ДПС у Тернопільській області інформує, що відповідно до діючого законодавства державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізична особа-підприємець (далі – ФОП) за власним рішенням може здійснити шляхом подання заяви державному реєстратору за встановленою законодавством формою. Таку заяву можна подати в паперовому вигляді особисто або через представника, або в електронному вигляді.

Платник податків позбавляється статусу ФОП від дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) відповідного запису. Відповідний запис про припинення ФОП вноситься до ЄДР протягом 24 годин з моменту подання заяви.

Крім того, ФОП має можливість скористатись електронною послугою та здійснити онлайн–подання заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності в електронній формі через кабінет громадянина на Порталі Дія.

Припинення підприємницької діяльності здійснюється незалежно від місцеперебування ФОП у межах України.

У зв’язку із запровадженням відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 р. №64/2022 на всій території України воєнного стану, Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову від 28.02.2022 р. №165 «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб», відповідно до якої держоргани надаватимуть адмінпослуги за можливості.

Одночасно інформуємо, що відповідно до чинного законодавства держателем ЄДР є Міністерство юстиції України, до повноважень якого належить організація заходів, пов’язаних із забезпеченням функціонування ЄДР. 

 

Від редакції.

Державна реєстрація фізичних осіб – підприємців на підставі документів, поданих у паперовій та електронній формі, проводиться незалежно від їх місцезнаходження. (п. 5 Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затв. Наказом Мінюсту 09.02.2016 р. №359/5) Це стосується й припинення – нараз ФОПи подають одну форму 1 й у разі реєстрації підприємцем, й у разі припинення свої підприємницької діяльності.

Наразі, подати заяву про припинення в електронній формі іноді складно, не завжди є доступ до порталу Дія. Принаймі сьогодні ми не змогли потрапити на портал.

Щодо Кабінету електронних сервісів, то ситуація така ж сама – сайт не працює.

Втім, щодо ЦНАПів, то в тих регіонах, де не відбуваються бойові дії, ФОПи цілком можуть звернутись до них у будь-якому місті та подати заяву на припинення ФОПа за формою 1 (можна знайти скан-копію заяви для роздрукування за посиланням).

При цьому, при спробі потрапити на сайт для завантаження форм заяв у форматі Excel, які зручні для заповнення в електронному вигляді та подальшого їх роздрукування, видає «помилку 404». Відтак завантажити та заповнити заяву в електронній формі наразі виявилось також не можливим.

Тому, насьогодні ФОПи можуть подати заяви на припинення підприємницької діяльності у будь-якому регіоні особисто шляхом звернення до ЦНАПу та поданням заяви у паперовій формі (як правило, такі заяви є на місці безпосередньо у самому ЦНАПі). Слід також врахувати, що ЦНАПи працюють у зміненому (скороченому) режимі – варто з’ясовувати роботу ЦНАПів вже на місцях.

Джерело: ДПС у Тернопільській області

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»