• Посилання скопійовано

Договір про спільну діяльність у сільському господарстві: податкові наслідки

Юрособа IV групи на єдиному податку та фізособа, що має земельні ділянки з правом власності та правом користування, вирішили укласти договір про спільну діяльність. Облік за таким договором буде вести юрособа. Як це позначиться на податках, які вона сплачує за себе?

Договір про спільну діяльність у сільському господарстві: податкові наслідки

Коментар до листа ДФСУ від 09.11.2017 р. №2564/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Підприємство перебуває на спрощеній системі оподаткування та зареєстроване платником єдиного податку IV групи. З пропозицією про ведення спільної діяльності у галузі сільськогосподарського товарного виробництва до підприємства звернулась фізособа, яка  має земельні ділянки з правом власності та правом користування. 

Якщо окремий облік за договором про спільну діяльність буде вести підприємство: 

  • чи будуть об’єктом оподаткуванням "єдинника" IV групи земельні ділянки, що зазначені у договорі?
  • чи буде вважатися продукцією с/г товарного виробництва продукція, вирощена та реалізована на цих земельних ділянках, та чи буде вона враховуватися при розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва цього Підприємства? 

У коментованому листі на запит підприємства податківці відповіли: якщо земельна ділянка є вкладом у спільну діяльність, а не надана підприємству для одноосібного користування, то ця земельна ділянка не може бути включеною до об’єкта оподаткування для платника ЄП IV групи, як це передбачено п. 292-1.1 ПКУ. 

Платниками земельного податку є власники таких земельних ділянок (п. 269.1 ПКУ). При цьому учасники можуть домовитися про відшкодування витрат зі сплати цього податку із загального рахунку в межах договору про спільну діяльність. Як наголошують податківці, витрати на сплату (відшкодування) такого земельного податку вважатимуться спільними витратами.

Доходи, що формуються в результаті провадження господарської діяльності договору про спільну діяльність є об’єктом права сумісної власності. Учасники такого договору мають одноосібне право лише на частину оподаткованого прибутку від провадження господарської діяльності за таким договором. 

Тому учасники (навіть той, хто веде облік за таким договором) не можуть визнавати отриманий в межах договору про спільну діяльність дохід власним доходом, отриманим від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»