• Посилання скопійовано

Неповернули частку учаснику: що з єдиним податком?

Чи потрібно включати до складу доходу вартості частки учасників у разі їх неповернення

Неповернули частку учаснику: що з єдиним податком?

«Вісник. Офіційно про податки»

Чи включати до складу доходу вартість частки колишніх учасників реорганізованого акціонерного товариства, що не були включені до складу учасників новоствореного товариства, у разі зменшення статутного капіталу товариства на частку, яка була закріплена за колишніми учасниками реорганізованого акціонерного товариства?

Об’єктом оподаткування для юридичної особи, яка сплачує єдиний податок, вважається будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (п. 2 п. 292.1 ПКУ). При цьому датою отримання доходу, вираженого у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, вважається дата отримання платником єдиного податку коштів (п. 292.6 ПКУ).

Дохід визначається на підставі даних обліку (спрощеного бухгалтерського обліку), який здійснюється згідно з НБО та/або іншими нормативно-правовими актами Мінфіну з питань бухгалтерського обліку (п. 292.13 та пп. 296.1.3 ПКУ).

Дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена (ПБО 15).

Оскільки при виключенні учасників товариства прийнято рішення щодо відповідного зменшення розміру статутного капіталу товариства, тобто перерозподілу статутного капіталу між іншими учасниками не відбулося, а також не здійснено повернення внесків виключених учасників (колишнім учасникам реорганізованого акціонерного товариства), то розмір внесків учасників, що виключені, після закінчення строку позовної давності включається до складу доходу товариства у повному обсязі.

Зверніть увагу, що зміна розміру статутного капіталу або зміна розміру кожного учасника, у тому числі платника єдиного податку має бути відображена у статутних документах з відповідною державною реєстрацією (ст. 143 ЦКУ).

Вікторія Попова,
заступник начальника відділу методологічного супроводження адміністрування ресурсних,
рентних платежів та місцевих податків Управління методологічного супроводження адміністрування податків

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»