• Посилання скопійовано

Чи включається до доходу «єдинника» сума дооцінки ОЗ?

ДФСУ в черговій ІПК пояснила, що суми дооцінки (як і уцінки) не впливають на об’єкт оподаткування єдиним податком

Чи включається до доходу «єдинника» сума дооцінки ОЗ?

Згідно з пп. 2 п. 292.1 ПКУ доходом юридичної особи - платника ЄП ІІІ групи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Датою отримання доходу вважається дата отримання платником єдиного податку коштів у грошовій формі, дата підписання акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПКУ).

При цьому, як роз'яснюють податківці у консультації від 03.04.2019 р. №1395/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, при дооцінці ОЗ не відбувається надходження коштів та безоплатного отримання товарів.

Окрім цього, ДФСУ зазначила, що юридичні особи, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства можуть обліковувати необоротні активи тільки за первісною вартістю без урахування зменшення корисності та переоцінки до справедливої вартості (п. 8 П(С)БО 25).

Відповідно сума дооцінки ОЗ до справедливої вартості не враховується при визначенні доходу юрособи – платника єдиного податку ІІІ групи.

Аналогічне роз’яснення наводили податківців і у довідковому ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 108.01.02), зокрема зазначалось наступне: «Юридична особа – платник єдиного податку самостійно приймає рішення щодо переоцінки необоротних активів (основних засобів) до справедливої вартості в бухгалтерському обліку. За результатами такої переоцінки суми дооцінки (уцінки) не враховуються при визначенні доходів юридичної особи – платника єдиного податку».

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»