• Посилання скопійовано

Змінилася нормативна грошова оцінка землі: чи треба коригувати декларацію «єдиннику» ІV групи?

Чи необхідно подавати уточнюючу декларацію «єдиннику» ІV групи у зв’язку зі зміною протягом року нормативної грошової оцінки земельних ділянок?

Змінилася нормативна грошова оцінка землі: чи треба коригувати декларацію «єдиннику» ІV групи?

ДФС у підкатегорії 108.02.05 «ЗІР» нагадує, що відповідно до п. 292-1.2 ПКУ базою оподаткування податком для платників єдиного податку четвертої групи для сільськогосподарських товаровиробників є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень), з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного за станом на 01 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ.

Базою оподаткування податком для платників єдиного податку четвертої групи для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) є нормативна грошова оцінка, зокрема, ріллі в області, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного за станом на 01 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ.

Разом з тим станом на 20 лютого поточного року подання податкової декларації платника єдиного податку (далі – податкова декларація) відповідно до п. 271.2 ПКУ можуть бути затверджені нові нормативні грошові оцінки земель (далі – Оцінка), які наберуть чинності після граничного терміну подання декларації. При цьому затверджені рішеннями органів самоврядування технічні документації Оцінок передаються до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі – Держгеокадастр) з метою внесення відомостей до кадастру у термін, визначений чинним законодавством. У відповідності до Закону «Про оцінку земель»п. 271.2 ПКУ оприлюднюється інформація про виконання і набрання чинності Оцінок земельних ділянок.

Форма податкової декларації затверджена наказом Мінфіну № 578. При цьому формою податкової декларації передбачено, що при зміни протягом року, зокрема, нормативної грошової оцінки земельної ділянки, показники в колонках 7-10 декларації заповнюються (із застосуванням формул за відповідними колонками) з дня календарного місяця, у якому починають та/або до дня календарного місяця, у якому припиняють діяти вказані зміни.

З огляду на викладене, платник єдиного податку при поданні податкової декларації має використовувати відомості про Оцінку на дату складання податкової декларації і застосовувати відомості Оцінок і таких, що наберуть чинності у календарному звітному році. У випадку якщо виконання Оцінки, яка набере чинності у поточному календарному році, платник податку отримує витяг з технічної документації Оцінки земельної ділянки з метою уточнення податкових зобов’язань.

Таким чином, у разі зміни бази оподаткування у звітному періоді платник єдиного податку четвертої групи має можливість внести зміни до податкової декларації щодо річної суми податку у строки і порядку, передбаченими ст. 50, пп. 295.9.5 ПКУ.

Крім того, порядок виправлення платником податку самостійно виявлених помилок, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, визначено нормами ст. 50 ПКУ.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»