• Посилання скопійовано

Як враховується в частці сільського товаровиробництва переробка сировини?

Для СГ, які бажають перебувати на 4-й групі платників ЄП, важливо, щоб частка їх сільського товаровиробництва була не меншою за 75%. Але як враховується у розрахунку такої частки дохід від реалізації сільськогосподарської продукції, що була виготовлена шляхом переробки сировини, придбаної у інших підприємств?

Як враховується в частці сільського товаровиробництва переробка сировини?

ДФС у Дніпропетровській області у ІПК від 08.05.2019 р. №2031/ІПК/04-36-12-04-21 нагадує, що відповідно до п. 298.8.3 ПКУ дохід сільськогосподарського товаровиробника, отриманий від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, включає, зокрема, доходи, отримані від реалізації:

  • продукції рослинництва, що вироблена (вирощена) на угіддях, які належать сільськогосподарському товаровиробнику на праві власності або надані йому в користування
  • продукції рибництва, виловленої (зібраної), розведеної, вирощеної у внутрішніх водоймах (озерах, ставках і водосховищах), та продуктів її переробки на власних підприємствах або орендованих виробничих потужностях.

І податківці стежать за виконанням цих вимог дуже ретельно.

Так, якщо СГ вирощує сільськогосподарську продукцію (яка може бути сировиною для інших СГ) – це враховується. Якщо СГ виготовляє сільськогосподарську продукцію із власновирощеної (виготовленої) сировини – це враховується. А ось якщо СГ виготовляє сільськогосподарську ж продукцію, але із сировини, яку виростили (виготовили) інші особи, така продукція (точніше, дохід від її реалізації) частку, яка дає право на перебування в 4-й групі, не збільшує.

Наприклад, у разі реалізації борошна, виготовленого на власних потужностях з пшениці, яка придбана у інших сільськогосподарських товаровиробників, дохід від такої діяльності не відноситься до доходу сільськогосподарського товаровиробника, отриманого від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва.

Хоча такий дохід враховується у загальній сумі доходу сільськогосподарського товаровиробника. А при заповненні Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва дохід від реалізації переробленої сільськогосподарської продукції, яку придбано у інших сільськогосподарських підприємств, але оброблено на власних потужностях, потрапить до рядка 2 «Загальна сума доходу сільськогосподарського товаровиробника».

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»