• Посилання скопійовано

Перед переходом на єдиний податок отримали поворотну фіндопомогу: які наслідки?

Якщо поворотну фіндопомогу отримано ще на загальній системі оподаткування та не повернено протягом 12 календарних місяців, коли підприємство вже перебувало на спрощеній системі, то така допомога оподатковується єдиним податком

Перед переходом на єдиний податок отримали поворотну фіндопомогу: які наслідки?

ДФС у Запорізькій області нагадує, що доходом платника єдиного податку — юрособи є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3 ПКУ.

Водночас, не включаються до доходу суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів.

Для платників єдиного податку ІІІ групи (юросіб) дохід визначається на підставі даних обліку (спрощеного бухобліку) щодо доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.2 та 44.3 ПКУ (який здійснюється згідно з НПБО та/або іншими нормативно-правовими актами з питань бухгалтерського обліку).

Відповідно до П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінку доходу може бути достовірно визначено.

Оскільки неповернена протягом 12 календарних місяців поворотна фінансова допомога зумовлює зростання власного капіталу, то сума такої допомоги визнається доходом, який підлягає оподаткуванню єдиним податком.

Отже, якщо поворотну фінансову допомогу отримано під час перебування підприємства на загальній системі оподаткування та не повернено протягом 12 календарних місяців, коли підприємство вже перебувало на спрощеній системі оподаткування, то така допомога оподатковується єдиним податком.

Зазначена норма передбачена п. 292.1, пп. 3 п. 292.11, п. 292.13, пп. 296.1.3 ПКУ.

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»