• Посилання скопійовано

Чи можна вносити майно до статутного капіталу «єдинника»?

Відомо, що «єдинникам» І–ІІІ груп заборонено здійснювати розрахунки у не грошовій формі. А чи поширюється це обмеження на операції зі внесення до статутного капіталу «єдинника» не грошей, а майна? Чи може «єдинник» розраховуватись зі засновниками чимось, крім грошей? Дізнаємось позицію податківців

Чи можна вносити майно до статутного капіталу «єдинника»?

Згідно з п. 291.6 ПКУ платники ЄП І–IІІ груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Тобто зазначена норма ПКУ регулює порядок розрахунків саме за операціями з відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг) і не визначає порядок зміни розміру статутного капіталу платника ЄП.

Крім того п. 292.11 ПКУ визначено, що суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника, не включаються до складу доходу. З цього можна зробити висновок, що ПКУ в розрізі оподаткування ЄП передбачено таку можливість як внесення до статутного капіталу майна.

Отже, ПКУ не обмежує право платника єдиного податку збільшувати свій статут шляхом внесення майна. 

Зважаючи на вищезазначене, податківці у ІПК від 10.07.2019 р. №3178/ІПК/04-36-12-04-21 роз’яснюють свою позицію, що операція збільшення розміру статутного капіталу шляхом внесення майна в натурі не перешкоджає перебуванню підприємства на спрощеній системі оподаткування.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»