• Посилання скопійовано

Юрособа-«єдинник» продає авто: як визнати дохід?

Якщо придбали авто за 12 календарних місяців і менше перед продажем, то оподатковуваний дохід признається в сумі договірної ціни автомобіля

Юрособа-«єдинник» продає авто: як визнати дохід?

ДФС у Запорізькій області пояснює, що при продажу основних засобів юридичними особами – платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Дохід від продажу основних засобів визначається згідно з договором про реалізацію.

Для юридичних осіб – платників єдиного податку не передбачено обов’язкової умови щодо продажу основних засобів за ціною не нижче їх оціночної вартості.

Отже, якщо з дати введення в експлуатацію автомобіля до дати його продажу пройде:

  • більше 12 місяців, то оподатковуваний дохід визначається як різниця між договірною ціною і залишковою балансовою вартістю такого автомобіля на день продажу;
  • 12 календарних місяців і менше – оподатковуваний дохід признається в сумі договірної ціни автомобіля.

Зазначена норма визначена п. 292.2 ПКУ.

 

Від редакції: Нагадаємо, наразі згідно з п. 215.3.5-1 ПКУ автомобілі відносяться до підакцизних товарів. А для «єдинників» відповідно до пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин), як відомо, заборонено.

Саме тому при продажі автомобіля у вигляді товару юрособа-«єдинник» ІІІ групи має оподатковувати отриманий дохід за подвійною ставкою (6 або 10%, залежно чи сплачує він ПДВ, чи ПДВ включено у сплату єдиного податку). Відповідно доведеться перейти ще на загальну систему за кварталом проведення такої операції.

Якщо ж юрособа-«єдинник» ІІІ групи придбає автомобіль, відобразить його спочатку у складі основних засобів відповідно до П(С)БО 7, а вже потім буде продавати його, то зазначених вище наслідків не буде. Про це ми зазначали тут.

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»