• Посилання скопійовано

Обов’язкове страхування транспорту та вантажів: умови віднесення до витрат підприємця

Податківці розповіли, чи може підприємець-"загальносистемник" врахувати в витратах вартість обов’язкового страхування транспорту та вантажів

Обов’язкове страхування транспорту та вантажів: умови віднесення до витрат підприємця

Лист ДФС у Харківській області від 09.01.2018 р. №86/ІПК/20-40-13-11-12

Перш за все податківці вказали, що перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізособою-підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено п. 177.4 ПКУ. Цим же пунктом встановлені і обмеження щодо визнання витрат.

Зокрема, відповідно до пп. 177.4.5 ПКУ не включаються до складу витрат підприємця витрати на придбання та утримання основних засобів подвійного призначення. Нагадаємо, що до основних засобів подвійного призначення належать земельні ділянки, об'єкти житлової нерухомості, легкові та вантажні автомобілі (пп. 177.4.6 ПКУ).

А ось що таке витрати на утримання і чи належать до них витрати на обов’язкове страхування? Чи це зовсім інший вид витрат і тому обмеження можна уникнути?

Визначення утримання транспортного засобу міститься у розділі I Правил експлуатації колісних транспортних засобів. Ним є забезпечення державної реєстрації, дотримання умов безпечності технічного та санітарного стану, проведення обов'язкового технічного контролю, своєчасного виконання технічного обслуговування і ремонту, охорони, передання транспортного засобу та його швидкозношуваних складників на утилізацію або видалення відповідно до законодавства.

З визначення виходить, що страхування цивільно-правової відповідальності та обов'язкове страхування небезпечних вантажів не відноситься до витрат на його утримання. Отже, обмеження на такі витрати не діє.

Залишилось згадати, які саме види страхування належать до обов’язкових. Види обов'язкового страхування передбачені ст. 7 Закону №85/96-ВР. До них належать й страхування цивільно-правової відповідальності та обов'язкове страхування небезпечних вантажів.

Отже, у коментованому листі податківці стверджують, що оплату цих видів обов’язкового страхування можна віднести до складу витрат підприємця. Але за певних умов:

1) Якщо використання автомобіля напряму пов’язане з його підприємницькою діяльністю. 

Зверніть увагу!  Оскільки витрати на страхування неможливо безпосередньо пов'язати з отриманням конкретного доходу і враховуючи те, що вони забезпечують одержання економічної вигоди протягом тривалого періоду, то такі витрати включаються до складу витрат фізичної особи - підприємця рівномірно протягом такого періоду.

2) До складу витрат підприємця потрапляють тільки документально підтверджені витрати. Тому для відображення витрат мають бути у наявності правильно оформлені договори про страхування, а також оригінали платіжних документів щодо їх оплати.

Все це добре, як би не одне «але». Наразі на сайті ДФСУ у підкатегорії 104.05 ресурсу «ЗІР» міститься зовсім інша консультація податківців. За нею вартість оплачених послуг страхування, які пов’язані з веденням господарської діяльності, не включаються до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування. 

Тож, коментований лист означає, що точка зору ДФС у Харківській області суперечить позиції ДФСУ. Тому  радимо підприємцям, які займаються транспортними послугами,  отримати  власну індивідуальну консультацію з цього питання та діяти за нею.

Автор: Русанова Ганна

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»