• Посилання скопійовано

Ремонт та обслуговування вантажного автомобіля — чи будуть витрати у підприємця?

Перелік податкових витрат підприємця на загальній системі оподаткування встановлено ст. 177 ПКУ. Але чи є серед них вартість ремонту і ТО вантажного автомобіля, який використовується у підприємницькій діяльності?

Ремонт та обслуговування вантажного автомобіля — чи будуть витрати у підприємця?

Податківці у листі від 15.06.2018 р. №2659/С/99-99-13-01-02-14/ІПК розглянули можливість віднесення до витрат підприємця -«загальносистемника» витрат на ремонт  та технічне обслуговування вантажного автомобіля.

Нагадаємо, що зараз підприємець-«загальносистемник» має можливість вести податковий облік основних засобів і навіть визнавати витрати у суму їх амортизації. Однак, це право не стосується легкових та вантажних автомобілів. Адже вони, згідно з пп. 177.4.6 ПКУ, вважаються ОЗ подвійного призначення.  

Також, пп. 177.4.5 ПКУ встановлено, що не включаються до складу витрат підприємця витрати на придбання та утримання основних засобів подвійного призначення. Це стосується й вантажного автомобіля теж. Про це ми писали тут>>

 

А от як щодо витрат на ремонт і ТО? Чи входять вони до змісту утримання вантажного автомобіля? 

ПКУ не містить визначення, що саме є утриманням основних засобів. Тому податківці в коментованому листі звертаються до Правил №550. За ними утримання транспортного засобу - це забезпечення державної реєстрації, дотримання умов безпечності технічного та санітарного стану, проведення обов’язкового технічного контролю, своєчасного виконання технічного обслуговування і ремонту, охорони, передання транспортного засобу та його швидкозношуваних складників на утилізацію або видалення відповідно до законодавства. Зокрема умови проведення технічного обслуговування та ремонту колісних транспортних засобів наведено у п. 2 та п. 3 розділу V Правил №550.

На підставі цього податківці доходять до висновку: технічне обслуговування та ремонт є операціями з утримання вантажних автомобілів та причепів до них. Тому витрати на такі операції, відповідно до пп. 177.4.5 ПКУ, не включаються до складу витрат фізичної особи - підприємця.

А от витрати на паливо для такого автомобіля (за умови використання в господарській діяльності) ФОП може відносити до витрат. Про це читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»