• Посилання скопійовано

Загальносистемник має право на витрати на транспортування продукції

Чи має право підприємець на загальній системі оподаткування на включення до складу витрат вартості транспортування продукції? Дізнаємось з роз’яснення податківців

Загальносистемник має право на витрати на транспортування продукції

Згідно з п. 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування підприємця на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

При цьому у п. 177.4 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування.

Відповідно до пп. 177.4.3 ПКУ до таких витрат належать витрати на:

– транспортування готової продукції (товарів);

– транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів);

– вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Відповідно до цього, податківці у консультації від 17.12.2018 р. №5255/Х/99-99-13-01-02-14/ІПК зазначають, що ФОП на загальній системі оподаткування має право включити до складу витрат витрати на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів) вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Водночас, обов’язковою умовою є документальне підтвердження первинними документами таких витрат, зокрема угодами, актами виконаних робіт (наданих послуг), товарно-транспортними накладними, розрахунковими документами, тощо.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»