• Посилання скопійовано

ФОП перейшла на загальну систему, але діяльності не вела: чи звітувати?

У разі відсутності об’єктів оподаткування або показників, які підлягають декларуванню відповідно до вимог ПКУ, у ФОПа не виникає зобов’язання подавати декларацію

ФОП перейшла на загальну систему, але діяльності не вела: чи звітувати?

Податківці у підкатегорії 104.09 "ЗІР" зауважили, що відповідно до пп. 177.5 ПКУ фізичні особи – підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи. 

Фізичні особи – підприємці, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування (пп. 177.5.2 ПКУ).

Згідно з пп. 177.11 ПКУ фізичні особи – підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений пп. 49.18.5 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Порядок подання річної податкової декларації, а також перелік випадків, у разі яких платник податку звільняється від обов’язку щодо подання податкової декларації, встановлено ст. 179 ПКУ.

Отже, якщо фізична особа – підприємець перейшла із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, то вона подає до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси податкову декларацію за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу. По закінченню року, згідно з пп. 49.18.5 ПКУ, така фізична особа – підприємець має подати податкову декларацію за базовий (податковий) період, що дорівнює календарному року – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. 

Слід зазначити, що згідно з абз. 1 пп. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Отже, у разі відсутності об’єктів оподаткування або показників, які підлягають декларуванню відповідно до вимог ПКУ, у фізичної особи – підприємця не виникає зобов’язання подавати податкову декларацію. 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»