• Посилання скопійовано

Чи має право фізособа-«загальносистемник» включити до витрат вартість придбаних ОЗ?

Підприємці мають право включати до витрат, пов’язаних з провадженням їх госпдіяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат

Чи має право фізособа-«загальносистемник» включити до витрат вартість придбаних ОЗ?

ДПС у Тернопільській області нагадує, що порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначений ст. 177 ПКУ.

Відповідно до пп. 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування визначено п. 177.4 ПКУ.

Згідно з пп. 177.4.5 ПКУ до складу витрат фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування не включаються:

  • витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності такою фізичною особою – підприємцем;
  • витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації;
  • витрати на придбання та утримання основних засобів, визначених абз. 8 – 10 пп. 177.4.6 ПКУ;
  • документально не підтверджені витрати.

Зазначені у ст. 177 ПКУ підприємці мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. При цьому амортизації підлягають, зокрема витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів (пп. 177.4.6 ПКУ).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Тернопільській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»