• Посилання скопійовано

ФОП придбав майно як фізособа, але використовує в підприємницькій діяльності: що з амортизацією?

Приміщення кафе ФОП на загальній системі оподаткування придбав як громадянин. Чи може ФОП включити до складу витрат амортизацію (знос) цього приміщення? З якого моменту, враховуючи, що початок роботи закладу 02.07.2020 р.?

ФОП придбав майно як фізособа, але використовує в підприємницькій діяльності: що з амортизацією?

Амортизація

Особливості амортизації для ФОПа на загальній системі придбаних ОЗ і включення амортизації до складу витрат наведені в пп. 177.4.6 – 177.4.9 ПКУ. Тезово особливості такі.

Включення амортизації до складу витрат відбувається за бажанням ФОПа. Тобто амортизація не є обов'язковою. Не підлягають амортизації об'єкти житлової нерухомості. Отже, якщо придбано приміщення, яке належить до нежитлової нерухомості і використовується ФОПом в його підприємницькій діяльності, його вартість можна амортизувати і включати до складу витрат.

Мінімальний строк корисного використання для будівель – 10 років.

Амортизація нараховується за прямолінійним методом, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об'єкта ОЗ, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта ОЗ.

Амортизують лише ті ОЗ, витрати на придбання яких підтверджено документально. На нашу думку, документів про реєстрацію права власності на нерухомість та договору купівлі-продажу недостатньо. Таким підтвердженням мають бути саме документи про сплату коштів у рахунок оплати нерухомості (квитанції банку, виписки з рахунків, розписки про отримання коштів тощо), адже витрати у фізосіб враховуються за касовим методом.

Потрібно вести окремий облік об'єктів, які амортизуються.

Більше в ПКУ особливості обліку ОЗ ФОПом не деталізовані. Але в численних консультаціях податкова пояснює окремі деталі таким чином (наприклад, в IПК ДПСУ від 05.05.2021 р. №1823/IПК/99-00-04-03-03-06, див. «ДК» №32/2021).

ФОП за власним бажанням веде облік кожного об'єкта згідно з нормами НП(С)БО 7.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт ОЗ став придатним для корисного використання, та амортизується такий об'єкт протягом строку корисного використання.

До речі, можливість включення до витрат ФОПа суми амортизації ОЗ з'явилася з 01.01.2017 р. (відповідні зміни до ПКУ внесено Законом від 21.12.2016 р. №1797-VIII). Тому, на думку податкової, ФОП має включати до витрат амортизацію тільки тих ОЗ, які придбані після 01.01.2017 р.

 

Амортизація у ФОПа – тільки на ОЗ, придбані після 01.01.2017 р.

<...>

Відповідно до пп. 177.4.7 п. 177.4 ст. 177 Кодексу розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюється із застосуванням прямолінійного методу нарахування амортизації, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів та нематеріальних активів.

Облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об'єктом (пп. 177.4.8 п. 177.4 ст. 177 Кодексу).

Згідно з пп. 177.4.9 п. 177.4 ст. 177 Кодексу амортизація нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, самостійно установленого фізичною особою, але не менше мінімально допустимого строку корисного використання об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, установленого пп. 177.4.9 п. 177.4 ст. 177 Кодексу.

Враховуючи зазначене, оскільки для розрахунку амортизації основних засобів враховується первісна вартість цих засобів, то фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування починаючи з 01.01.2017 має право включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням його господарської діяльності, амортизаційні відрахування виключно з вартості основних засобів, придбаних після 01.01.2017.

<...>

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 07.04.2021 р. №1418/IПК/99-00-04-03-03-06

 

Щоправда, для окремих видів ОЗ (наприклад, вантажних автомобілів) амортизація уможливилася з 23.05.2020 р.

 

Якщо ОЗ – вантажівка, то амортизація з 23.05.2020 р.

<...> Законом №466 внесені зміни до Кодексу, зокрема, до підпунктів 177.4.5, 177.4.6 пункту 177.4 статті 177 Кодексу, які набрали чинності з 23.05.2020 року.

Так, відповідно до підпункту 177.4.5 пункту 177.4 статті 177 Кодексу не включаються до складу витрат фізичної особи – підприємця:

витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності такою фізичною особою – підприємцем;

витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації;

витрати на придбання та утримання основних засобів, визначених абзацами восьмим – десятим підпункту 177.4.6 пункту 177.4 статті 177 Кодексу;

документально не підтверджені витрати.

Згідно з підпунктом 177.4.6 пункту 177.4 статті 177 Кодексу зазначені у статті 177 Кодексу підприємці мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

При цьому амортизації підлягають:

витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів;

витрати на самостійне виготовлення основних засобів, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту).

Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на:

проведення поточного ремонту;

ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

Не підлягають амортизації такі основні засоби:

земельні ділянки;

об'єкти житлової нерухомості;

легкові автомобілі.

Враховуючи викладене, фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування після 23.05.2020 має право (за власним бажанням) включати до складу витрат звітного періоду вартість запчастин для вантажного автомобіля, використаних під час поточного ремонту, за умови що зазначений вантажний автомобіль застосовується у господарській діяльності та підлягає амортизації.

Зауважуємо, що вантажний автотранспорт, придбаний до 23.05.2020, амортизації не підлягає. <...>

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.03.2021 р. №1241/IПК/99-00-04-03-03-06

 

Таким чином, якщо фізособа придбала приміщення кафе після 01.01.2017 р. і використовує у власній діяльності з 02.07.2020 р., вона має право нараховувати амортизацію цього кафе і включати амортизацію до складу витрат починаючи з серпня 2020 р. (місяця, наступного за місяцем, в якому приміщення почало використовуватися в діяльності).

 

Амортизація приміщення, придбаного на фізособу, а не на ФОПа

Поділ статусу фізособи та ФОПа докладно розглянуто в «ДК» №29/2020. Тож тут пояснимо тільки коротко.

Такого суб'єкта права власності, як ФОП, немає. Усе майно, придбане ФОПом, належить на праві власності фізособі, а не ФОПу. Таким чином, придбати і зареєструвати право власності на нерухомість на ФОПа неможливо. Уся нерухомість придбавається і реєструється на фізособу.

Причому власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності (ч. 1 ст. 320 ЦКУ).

Таким чином, кафе (об'єкт нерухомості) придбавається фізособою і реєструється за нею. Але вона як ФОП має право використовувати кафе у власній підприємницькій діяльності.

Важливий аспект: якщо ФОП використовує майно фізособи для підприємницької діяльності, то має подати інформацію про таке майно до податкової у формі №20-ОПП.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»