• Посилання скопійовано

З 16 квітня ще більше осіб зможуть обрати 2% ЄП: аналіз Закону №2173

З 16 квітня знято обмеження щодо граничного розміру доходу 10 млрд грн для перебування на ЄП за ставкою 2%. Отже, ще більше підприємств зможе перейти у спецгрупу. До того ж цій групі дозволили займатися роздрібною торгівлею всіма підакцизними товарами. Про це та багато іншого читайте в нашій статті

З 16 квітня ще більше осіб зможуть обрати 2% ЄП: аналіз Закону №2173

Нагадаємо, як раніше ми повідомляли, що з 5 квітня до правил застосування групи ЄП за ставкою 2% було внесено правки.

Зокрема, у разі подання заяви, вже існуючі СГ будуть зареєстровані платниками ЄП за ставкою 2% з наступного робочого дня після подання заяви. Новостворені ж СГ, які подали таку заяву при створенні, як і раніше, включаються до «спецгрупи» з дня створення.

Після закінчення війни (припинення або скасування воєнного стану) все повертається на свої місця. Ті СГ, які існували раніше, стають платниками того податку з доходів, який платили до «спецгрупи». А новостворені під час війни – переходять на загальну систему (щоб стати єдинниками їм потрібна заява, адже на спрощену систему автоматично не переходять).

Також з цієї дати відбулися зміни щодо переліку видів діяльності – спецгрупі дозволили імпорт транспортних засобів. І це одразу ж викликало запитання, а як щодо торгівлі ТЗ? Адже імпорт – це не вид господарської діяльності, а лише операція із ввезення товару, яка до перебування на спрощеній системі оподаткування не має жодного відношення. Будь-який єдинник може бути імпортером. А от чи може «спецгрупа» торгувати автомобілями та іншими ТЗ? Щоб внести ясність, ПКУ знову довелося міняти.   

З 16 квітня в норми п.  9 підрозділу 8 розд. ХХ знову внесено зміни до умов обрання та перебування на спеціальній групі ЄП.

Довідково: про набрання чинності Закону 2173 ми писали тут.  В цій статті ми поговоримо про єдиний податок. І трохи – про податок на прибуток щодо перехідних та післявоєнних операцій. Про решта змін, зокрема, про оновлені правила перевірок ДПС під час війни та про зміни в правилах оподаткування ПДВ  та митних процедур ввезення товарів, ми поговоримо в інших наших статтях найближчим часом.

 

Розмір річного доходу більше не має значення

До 16 квітня  було встановлено, що платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 2% можуть бути фізичні особи - підприємці та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

16 квітня обмеження розміру доходу в 10 млрд грн виключено з умови.

Відповідно з 16 квітня ще більше підприємств зможе перейти на «спецгрупу»,  оскільки максимальної границі доходу вже немає.

Але після війни, звісно, розмір річного доходу матиме значення!

Наприклад, у разі переходу після війни на 3 групу ЄП слід буде відповідати умови граничного розміру доходу в 1167 мзп  (зараз це 7 млн 585,5 тис грн.).  Про це ми писали тут.

 

Перелік дозволених видів діяльності розширено

Пункт 9.3 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, як і раніше, визначає перелік видів діяльності, які не можна здійснювати «спецгрупникам». 

Зміни внесли  лише щодо підакцизних товарів. 

Так тепер виключено з заборонених видів діяльності роздрібний продаж всіх підакцизних товарів. Нагадаємо, що перелік підакцизних товарів наведено у пп. 215.1 ПКУ, і до них належать, зокрема, і пальне, і алкоголь, і тютнові вироби, і автомобілі.

Проте сам абзац після змін виглядає досить дивно. За ним:

  • з одного боку «спецгрупникам» заборонено виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів!
  • з іншого боку, «спецгрупникам» дозволено роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, імпорт автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та роздрібну торгівлю підакцизними товарами!

Що це означає? Що оптова торгівля підакцизними товарами, як раніше, для «спецгрупників» під забороною. Але роздріб підакцизних товарів дозволили усім СГ, а не лише фізособам-підприємцям. І роздріб пального вже можна здійснювати вже не лише в ємностях по 20 литрів, а і в будь-який інший спосіб. Тобто, АЗС теж зможуть увійти до «спецгрупи».

Проте! При цьому треба чітко розуміти різницю між роздрібною та оптовою торгівлею. А вона, нажаль, наразі не дуже очевидна. Основний її нюанс в тому, що роздріб торгує з кінцевими споживачами, а оптовики – із тими, хто купує для перепродажу. Докладно про це ми розповідали тут та тут

Також змінено ще один заборонений вид діяльності - видобуток, реалізацію корисних копалин. Тепер   «спецгрупникам» дозволено займатися видобуванням підземних та поверхневих вод, якщо вони належать до  підприємств, які надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

 

Правила оподаткування податком на прибуток після війни 

Остання зміна щодо «спецгрупи» стосується нюансів  оподаткування податком на прибуток підприємств, які тимчасово перейшли у «спецгрупу». Зокрема, вирішено долю надміру сплаченого податку на прибуток, авансових внесків з податку на прибуток та від’ємного значення.

За новим п. 9.12 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ надміру сплачена сума грошових зобов’язань з податку на прибуток підприємств, що існує на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2 відсотки, може бути зарахована у погашення грошових зобов’язань з цього податку, що виникатимуть після відновлення сплати податку на прибуток підприємств. Тобто, під час війни такі кошти не згорають, і після війни їх можна буде знову використати на сплату податку на прибуток, на який підприємство після війни автоматично повернеться.

Авансові внески з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, що залишилися неврахованими у зменшення нарахованої суми податкового зобов’язання з цього податку на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2 відсотки, теж можуть бути враховані у зменшення такої суми після відновлення сплати податку на прибуток підприємств.

А від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, що існувало на дату переходу у «спецгрупу», може бути зараховане у зменшення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, що виникатиме після відновлення сплати цього податку.

Тобто, всі три основні показники, які платникам податку на прибуток хотілося б зберегти, не пропадуть і ними знову можна буде скористатися після війни.

Більш того. Ті платник податку на прибуток, які застосовують податкові різниці, і серед них – різницю по процентам за іноземними кредитами, теж отримали своє уточнення.

Проценти, які перевищують суму обмеження, визначеного пунктом 140.2 ПКУ, які збільшили фінансовий результат до оподаткування, що залишилися не врахованими у зменшення фінансового результату до оподаткування на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2 відсотки, зменшують фінансовий результат до оподаткування з урахуванням обмежень, встановлених пунктом 140.2 ПКУ щодо неврахованих відсотків нерезидентам за позики, після відновлення сплати податку на прибуток. Про цю різницю та механізм її дії ми писали тут.

 

Правила звітування з податку на прибуток після  війни

За цим же п. 9.12 платник, який протягом календарного року перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2 відсотки, у разі відновлення ним у цьому ж році сплати податку на прибуток  складає та подає  декларацію з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком з початку такого календарного року.

При цьому результати діяльності за періоди перебування на сплаті єдиного податку за ставкою 2 відсотки не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток!

Зокрема, якщо платник отримував аванс від покупця, перебуваючи у «спецгрупі» і включив його до оподаткованого доходу, то друга подія – відвантаження товару, передача послуг чи робіт, якщо вона відбудеться вже під час перебування на загальній системі, не призведе до подвійного оподаткування. Фінрезультат треба буде зменшити на суму такого доходу, визнаного в бухобліку.

І навпаки – якщо реалізація відбулася у «спецгрупі», а оплата надійде під час перебування на загальній системі – фінрезультат треба буде збільшити на суму такої оплати.

І ще: для платників податку на прибуток, що перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну, одночасно з визнанням доходів від продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) на загальній системі оподаткування до складу витрат включається собівартість таких товарів, робіт, послуг, що склалася в період перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування, пропорційно сумі визнаних доходів.

Ну, і, крім прибутку як об’єкта оподаткування, платників податку на прибуток цікавить ще і річний дохід. Адже саме він визначає, як часто доведеться подавати декларацію, і чи треба застосовувати податкові різниці.

Обсяг річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) платника податку на прибуток підприємств для цілей ТЦУ, об’єкту оподаткування податком на прибуток  обчислюється за весь звітний рік, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за періоди такого року, в яких такий платник податку перебував на сплаті єдиного податку за ставкою 2 відсотки.

Тобто податкові різниці будуть виникати у тих платників, які за 2022 рік, з урахуванням часу перебування у «спецгрупі», отримали дохід у розмірі 40 млн грн та більше.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»