• Посилання скопійовано

Визнання доходу фізособою-"єдинником", отриманого у інвалюті

Податківці розповіли про порядок визнання доходу фізособою-"єдинником", отриманого у інвалюті, з метою його оподаткування єдиним податком

Визнання доходу фізособою-"єдинником", отриманого у інвалюті

Коментар до листа ДФСУ від 07.06.2017 р. № 519/Р/99-99-13-01-02-14/ІПК

 Що є доходом для фізособи-"єдинника" з метою його оподаткування єдиним податком

Податківці у коментованому листі нагадали, що відповідно до п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку для підприємця є дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Тож, якщо фізособа-"єдинник" отримала від нерезидента надходження в інвалюті, які є пасивними доходами, то вони не оподатковуються єдиним податком.

Для доходу в інвалюті існує окреме правило для його перерахунку у гривні. За п. 292.5 ПКУ дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу.  Тож головним при визнанні цього доходу є правильне визначення дати його отримання.

 

Дата отримання доходу

Пунктом 292.6 ПКУ встановлено єдине правило визначення дати отримання доходу. Нею є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, або дата підписання платником єдиного податку акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) – якщо саме він є одержувачем цих товарів, робіт, послуг.

Але податківці у коментованому листі звертаються до норм Постанови НБУ № 410. Цією Постановою встановлені, зокрема, правила обов’язкового продажу інвалюти, які поширюються і на фізосіб – підприємців, незалежно від системи оподаткування.

Наразі надходження в іноземній валюті підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо НБУ, у розмірі 50%. Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання.

Уповноважений банк зобов'язаний попередньо зараховувати надходження в іноземній валюті, на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2603 "Розподільчі рахунки суб'єктів господарювання".

Уповноважений банк зобов'язаний здійснити обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті без доручення клієнта і виключно наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок.

На підставі норм Постанови № 410 та Інструкції № 492 податківці у коментованому листі зробили висновок (і він відповідає попереднім роз'ясненям), що до доходу платника єдиного податку у разі отримання виручки в іноземній валюті, включаються:

  • сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок в гривнях від обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України на дату надходження коштів на поточний рахунок;
  • сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок в іноземній валюті перерахована у гривні за офіційним курсом Національного банку України на дату надходження коштів на рахунок.

Внаслідок чого оподаткованим доходом підприємця-"єдинника" буде і дохід у сумі виручки, і дохід від продажу отриманої валюти. Якщо ж валюта продаватиметься за курсом нижчим, ніж курс НБУ, то такий збиток теж буде враховано і він зменшить об’єкт оподаткування (адже до доходу включатиметься сума в гривнях від продажу отриманої валюти).

 

Комісія банку

 Податківці у листі також нагадали, що комісія банку відсутня у переліку сум, які не включаються до складу доходу платників єдиного податку. Цей перелік встановлено у п. 292.11 ПКУ. А права на податкові витрати ФОП-"єдинник" не має. Тому отриманий дохід в інвалюті не зменшується на суму комісії банку.

 

Курсові різниці

Про долю курсових різниць та різниці від продажу банком іноземної валюти за дорученням у листі не згадується. І не дарма – адже ПКУ не вимагає від підприємця-"єдинника" окремого обліку курсових різниць. 

Зазначимо, що у підкатегорії 107.04 ресурсу "ЗІР" є відповідні роз’яснення з цього приводу. За ними зміна курсів валют не впливає на оподаткований дохід підприємця. Отже, позитивні курсові різниці не є окремим видом доходу фізособи-"єдинника". 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»