• Посилання скопійовано

«Єдинник» купує приміщення в багатоквартирному будинку: чи буде земельний податок?

Платники єдиного податку звільнені від сплати земельного податку. Звісно, якщо доведуть, що використовують земельну ділянку у власній господарській діяльності. Але чи діє ця пільга, коли земельна ділянка розташована під багатоквартирним будинком?

«Єдинник» купує приміщення в багатоквартирному будинку: чи буде земельний податок?

ДФСУ в ІПК від 05.10.2018 р. №4293/В/99-99-13-03-01-14/ІПК розглянула цю ситуацію з усіх боків. І спочатку все було для платника єдиного податку добре.  

Згідно з абзацом 4 п. 297.1 ПКУ, платники єдиного податку першої - третьої груп звільняються від сплати податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються такими платниками єдиного податку для провадження господарської діяльності.

Отже, фізособа - підприємець - платник єдиного податку, який використовує будівлі (споруди), їх частини, для провадження господарської діяльності та який оформив відповідно до вимог законодавства свої права на земельну ділянку під такими об'єктами, не повинен сплачувати земельний податок. 

Але поруч із цим існує той факт, що земельна ділянка, про яку йдеться, розташована під багатоквартирним будинком. І часто це все змінює.  

Ось і зараз ДФСУ зазначає, що відповідно до п. 287.8 ПКУ власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частини) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно. І зазначена вище норма ст. 297 ПКУ не передбачає звільнення від земельного податку для фізособи-підприємця-платника єдиного податку у випадку, коли обов'язок зі сплати податку виникає у нього як у співвласника багатоквартирного будинку у складі витрат на управління. 

Платником податку за земельну ділянку під багатоквартирним будинком з урахуванням прибудинкової території є особа, щодо якої здійснено реєстрацію державних прав на таку земельну ділянку (установа або організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке є суб'єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників). 

Податківці наполягають: всі співвласники багатоквартирного будинку (в тому числі фізичні особи - підприємці на спрощеній системі оподаткування) мають рівні обов'язки щодо здійснення витрат на управління будинком (пропорційно до своєї частки у спільному майні багатоквартирного будинку), до складу яких буде включатися передбачена законодавством плата за землю щодо земельної ділянки під таким будинком та прибудинковою територією.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»