• Посилання скопійовано

Оподаткування отриманого гранту платником єдиного податку

Підприємець - платник єдиного податку отримав грант від Українського культурного фонду. Чи потрібно суму гранту включати до доходу, що оподатковується єдиним податком? Чи взагалі підлягає така сума оподаткуванню?

Оподаткування отриманого гранту платником єдиного податку

Єдиний податок

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ПКУ доходом ФОП - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Водночас до складу доходу не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм (пп. 4 п. 292.11 ПКУ).

Згідно з п. 3 Закону №1976грант - це фінансові ресурси, що надаються на безоплатній і безповоротній основі Українським культурним фондом суб’єкту, який провадить діяльність у сфері культури, для реалізації проекту, рішення про фінансування якого прийняте в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до зазначеного ДФС у м. Києві в індивідуальній консультації від 16.11.2018 р. №4851/ІПК/26-15-13-06-09 роз’яснює, що у разі отримання ФОП — платником єдиного податку суми коштів у вигляді гранту, що надійшли на безоплатній і безповоротній основі (зокрема, від Українського культурного фонду на підставі укладеного договору про надання гранту), така сума коштів не включається до доходу ФОП — платника єдиного податку.

 

ПДФО та військовий збір

Однак те, що такий дохід не оподатковується єдиним податком, не означає, що такий дохід взагалі не підлягає оподаткуванню. Податківці нагадують, що відповідно до п. 163.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДФО резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Виключний перелік доходів які не включаються до розрахунку загального місячного доходу наведений у ст. 165 ПКУ.

При цьому згідно з п. 164.2.20 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ.

І на підставі цього податківці у коментованій консультації зазначають, що дохід у вигляді гранту, який нараховується (виплачується) фізичній особі Українським Культурним фондом на підставі договору про надання гранту включається до її загального (місячного) оподатковуваного доходу як інший дохід та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Зважаючи на вимоги п. 168.1.1 ПКУ, утримання та сплата податку покладається на особу, яка здійснює виплату такого доходу. Відповідно такий обов’язок лягає безпосередньо на фонд, який здійснює виплату.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»