• Посилання скопійовано

«Єдинники» та LiqPay: нова позиція ДФСУ

На питання щодо віднесення переказів за допомогою сервісу LiqPay до грошових розрахунків податківці вже не беруться відповідати. Натомість радять звертатися до Нацбанку

«Єдинники» та LiqPay: нова позиція ДФСУ

ДФС у своїй ІПК від 24.01.2019 р. №255/6/99-99-13-01-02-15/ІПК нагадала загальні положення щодо визнання доходів «єдинниками» та умов перебування на спрощеній системі.

Зокрема, однією з умов перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування є здійснення розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (п. 291.6 ПКУ).

Але ані визначень, що мається на увазі стосовно готівкової та/або безготівкової форми грошових розрахунків, ані про те, що проведення розрахунків через електронні платіжні системи, зокрема LiqPay, не відносяться до грошових розрахунків, тобто є порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування, в цій ІПК немає.

До того ж індивідуальну податкову консультацію від 29.11.2018 р. №78523/М/26-15-13-06-12-ІПК, зазначену у запиті для отримання поточної, ДФС вказала вважати відкликаною.

За вирішенням питання віднесення переказів за допомогою сервісу LiqPay до грошових розрахунків податківці радять надалі звертатися до Нацбанку. Вони це пояснюють п. 6 та п. 7 ст. 7 Закону №679, за яким Національний банк, зокрема, регулює діяльність платіжних систем та систем розрахунків в Україні, визначає порядок і форми платежів, у тому числі між банками, та визначає напрями розвитку сучасних електронних банківських технологій, створює та забезпечує безперервне, надійне та ефективне функціонування, розвиток створених ним платіжних та облікових систем, контролює створення платіжних інструментів, систем автоматизації банківської діяльності та засобів захисту банківської інформації.

Це означає, що київські податківці у своїй  ІПК від 20.12.2018 р. №5313/ІПК/26-15-13-06-09 не мали права визнавати LiqPay системою для електронних грошей. Про неї ми писали тут. Тому той «єдинник», який її отримав, може звернутися до ДФС з метою її відкликання. 

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»