• Посилання скопійовано

Чи може «єдинник» використати готівкову виручку на власні потреби?

Податківці роз'яснили, що підприємець-«єдинник» може використовувати готівкову виручку на власні потреби, але лише за умови виконання певних вимог. Яких – дізнаємося далі

Чи може «єдинник» використати готівкову виручку на власні потреби?

Податківці в ІПК від 15.02.2019 р. №563/ІПК/26-15-13-06-12 зазначили, що фізособа - підприємець - платник єдиного податку ІІ групи (проте це роз’яснення буде актуально для підприємців платників ЄП будь-якої групи) має право вільно користуватися власними готівковими коштами, що отримані від здійснення підприємницької діяльності. Проте лише за умови дотримання:

  • вимог Порядку №547, за якими внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через РРО з використанням операцій "службове внесення" та "службова видача", якщо такі внесення чи видача не пов'язані з проведенням розрахункових операцій. Податківці нагадали, що операція "службове внесення" використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту;

  • вимог Порядку №579 щодо відображення за підсумками робочого дня всієї виручки (доходу) у Книзі обліку доходів.

Отже, якщо ви підприємець–«єдинник» і застосовуєте РРО (нагадаємо, що випадки, коли такий підприємець може не застосовувати РРО, наведені у п. 286.10 ПКУ), то перш ніж забирати зі скриньки готівку на власні потреби, слід зробити через РРО операцію зі службової видачі. Звісно, що усі отримані кошти (навіть ті, що були протягом дня витрачені на власні потреби), повинні бути проведені через РРО і відображені в КОРО. А також в Книзі обліку доходів. 

Якщо ви не застосовуєте РРО, то все простіше. Для вас залишається лише вимога оприбуткувати в Книзі обліку доходів усю отриману виручку (включаючи ті суми готівки, які потім були витрачені на власні потреби). 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»