• Посилання скопійовано

Чи може ФОП–«єдинник» ІІ групи надавати послуги неприбутковій організації?

Підприємці вважають заборону надавати послуги платникам податку на прибуток пов’язаною з можливістю визнання такими юрособами витрат. Неприбутківці податку на прибуток не платять, тож оптимізації не буде. Але заборона все рівно працює. Чому? Дізнаємось з роз’яснення ДФС

Чи може ФОП–«єдинник» ІІ групи надавати послуги неприбутковій організації?

В ІПК від 06.06.2019 р. №2562/В/26-15-13-06-12/ІПК податківці розглянули питання, яке надійшло від платника податків. Чи може підприємець-«єдинник» II групи надавати послуги «неприбутківцям»?

Нагадаємо, що II група платників єдиного податку  - це фізособи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

  • обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Отже, щодо продажу товарів в таких «єдинників» обмежень для контрагентів немає – купувати може будь-хто. А ось для послуг є. І порушення цього правила тягне за собою для продавця перехід на загальну систему оподаткування (це якщо не враховувати те, що сам дохід від таких операцій буде оподатковуватися за ставкою ЄП 15%).

На підставі визначення II групи податківці дійшли до невтішного висновку: враховуючи те, що громадські організації, які є неприбутковими, не є платниками єдиного податку, фізичні особи — платники єдиного податку другої групи не мають право надавати послуги таким організаціям.

І це дійсно так. Адже юридична особа, внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, може обрати ІІІ групу спрощеної системи лише за умови виключення її з Реєстру.  Ми такий варіант докладно аналізували тут>>

Тобто формально будь-якій юрособі, зокрема, і тій, яка не ставить за мету отримання прибутку для його розподілу між своїми засновниками, дозволено стати платником єдиного податку. Але перед цим її виключають з Реєстру неприбуткових установ та організацій, тож статус неприбутківця така юрособа втрачає.  

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»