• Посилання скопійовано

ФОП отримав оплату в II кварталі, а повернув у III: наслідки для єдиного податку

ДФСУ роз’яснила, як заповнюється Книга обліку доходів/Книга обліку доходів і витрат у разі повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) при розірванні договору, якщо їх отримання і повернення відбувається в різних податкових періодах. А ще, як такі операції відображаються в декларації з єдиного податку

ФОП отримав оплату в II кварталі, а повернув у III: наслідки для єдиного податку

Заповнюємо Книгу обліку

В «ЗІР» (категорія консультації 107.07) податківці зазначили наступне.

Форми Книг обліку та порядки їх ведення (далі – Порядки) затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579.

Пунктом 5 Порядків визначено, що записи у Книзі обліку виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПКУ).

Дані Книги обліку заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку (п. 8 Порядку).

Таким чином, в день отримання суми коштів (авансу, передоплати) за продані товари, виконані роботи, надані послуги фізичною особою – підприємцем платником єдиного податку першої і другої груп та платником єдиного податку третьої групи, який не є платником податку на додану вартість, у Книзі обліку заповнюється графа 2 «сума», платником єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість – графа 2 «сума без податку на додану вартість» розд. I «Доходи».

Якщо при розірванні договору сума коштів (авансу, передоплати) за продані товари, виконані роботи, надані послуги повертається фізичною особою – підприємцем у наступних звітних періодах, то в день їх повернення в Книзі обліку:

  • платником єдиного податку першої і другої груп та платником єдиного податку третьої групи, який не є платником податку на додану вартість, заповнюється графа 3 «сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передоплати»,
  • платником єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість – графа 3 «сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передоплати без податку на додану вартість» розд. I «Доходи».

 

Складаємо декларацію з єдиного податку

Слід зазначити, що для підприємців 1-2 груп єдиного податку звітним періодом є календарний рік. Тому, якщо такі операції відбулися протягом одного року, то на це повернення оплати вже буде зменшено суму річного доходу в Книзі. І перехідні операції у них можуть виникнути, наприклад, якщо отримання та повернення оплати відбулось у різних роках.

А ось підприємці 3-ї групи звітують щоквартально, і для них операції з отримання та повернення у різних кварталах одного року дійсно є перехідними.

Як роз’яснює ДФСУ в «ЗІР» (категорія консультації 107.08), дані Книги обліку використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578 (зі змінами та доповненнями).

До складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) – платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (пп. 5 п. 292.11 ПКУ).

Отже, якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) у разі розірвання договору відбувається у періоді їх отримання, то такі кошти не включаються до складу доходу фізичної особи – платника єдиного податку першої – третьої груп та не підлягають відображенню у податковій декларації.

У разі, якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) відбувається в іншому податковому періоді, фізична особа – платник єдиного податку першої – третьої груп повинна включити таку суму коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримано, та здійснити перерахунок доходу у звітному податковому періоді, в якому відбувається їх повернення.

Тобто, наприклад,у кварталі, коли кошти були отримані, їх слід включити в декларації до оподаткованого доходу. А в кварталі їх повернення – на суму повернення зменшити суму оподаткованого доходу (зробити його перерахунок). Таким чином, дані Книги обліку і декларації збігатимуться.

***

Читайте також: Юрособа-«єдинник» повертає аванс: що з єдиним податком?

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»