• Посилання скопійовано

ФОП, які надають послуги таксі, зможуть стати «єдинниками» I групи

Законопроектом №10404 запропоновано внести зміни до Податкового кодексу щодо підтримки фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг таксі

ФОП, які надають послуги таксі, зможуть стати «єдинниками» I групи

27 червня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10404 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг таксі".

 

Що зумовило внесення змін?

Як  пояснили законотворці, на сьогодні загальний об’єм ринку таксі в Україні становить приблизно 40 млрд грн на рік. З них приблизно 96% ринку – знаходиться «в тіні», а його учасники повністю або частково приховують свою фактичну діяльність, працюючи без передбаченої законодавством ліцензії.

Основною причиною цього, на думку нардепів, є достатньо складний та дорогий процес легалізації своєї діяльності. Зокрема, чинне законодавство вимагає від перевізників придбати механічний таксометр за 7-10 тис. грн, при цьому жоден таксометр не внесений до Державного реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки.

Чинне державне регулювання не здатне забезпечити ефективне функціонування ринку перевезень пасажирів та багажу і потребує змін.

Зважаючи на це, було розроблено цей законопроект, що спрямований на створення сприятливого податкового середовища та підтримку фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність у сфері перевезення пасажирів та/або їхнього багажу на таксі та легковими автомобілями на замовлення.

 

Що пропонується?

1) До платників єдиного податку першої групи віднести фізичних осіб-підприємців, які провадять господарську діяльність з надання послуг таксі (49.32 КВЕД) або послуг з перевезення на замовлення (49.39 КВЕД); 

2) тимчасово, до 31 грудня 2022 року включно, звільнити від оподаткування ПДВ операції з постачання легкових автомобілів вітчизняного виробництва, що відповідають критеріям нового транспортного засобу відповідно до цього Кодексу, за умови, що покупець відповідає одночасно таким вимогам:

  • ним надано копію документу, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта господарювання (фізична особа-підприємець або юридична особа), основним видом діяльності якого є надання послуг таксі (49.32 КВЕД) або послуг з перевезення на замовлення (49.39 КВЕД);
  • ним надано копію чинного дозвільного документу на здійснення діяльності з надання послуг таксі, що виданий не раніше, аніж за шість календарних місяців до дати постачання легкового автомобіля;
  • ним надано дійсну довідку про відсутність заборгованості з податків, зборів та платежів

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»