• Посилання скопійовано

За яких умов фермер може перебувати на четвертій групі єдиного податку?

Податківці нагадали про вимоги, за якими фермер може обрати 4 групу єдиного податку та перебувати на ній

За яких умов фермер може перебувати на четвертій групі єдиного податку?

ДФС у Хмельницькій області повідомляє, що Законом від 10.07.2018 р. №2497 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» передбачені значні новації в діяльності та оподаткуванні фермерів, зокрема щодо можливості ФОП бути фермером – платником єдиного податку 4 групи.

Раніше сільгосптоваровиробником могла бути тільки юридична особа, зараз це також і фермери – ФОП, які відповідають нижче наведеним умовам (ст. 291.4 ПКУ):

  • провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону «Про фермерське господарство»;
  • здійснюють виключно вирощування, відгодовування с/г продукції , збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;
  • провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
  • не використовують працю найманих осіб;
  • членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени сім`ї у визначенні ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу;
  • площа сільськогосподарських угідь та /або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше 2-х гектарів, але не більше 20 гектарів.

Якщо ФГ створено як ФОП, воно діє на основі договору (декларації) про створення ФГ. Тобто, для державної реєстрації фермера – ФОП він має надавати держреєстратору у складі необхідного пакету документів і договір (декларацію), типова форма якого затверджена наказом Міністерства аграрної політики від 05.04.2019 р. №177.

Якщо ФОП вже зареєстрований і він бажає набути статусу фермера – ФОП, то укладається договір (декларація), а потім у держреєстратора реєструються зміни до відомостей про ФОП.

Для зареєстрованих (новостворених) ФОП, які протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку 4 групи, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, в якому відбулася держреєстрація.

ФОП – платник єдиного податку 4 групи самостійно обчислює суму податку і не пізніше 20 лютого поточного року подає податкову декларацію.

Об’єктом оподаткування є площа сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду, що перебуває у власності або користуванні, в т.ч. на умовах оренди.

Сплачується податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового звітного кварталу, у розмірах:

  • у I кварталі – 10%;
  • у ІІ кварталі – 10%;
  • у ІІІ кварталі – 50%;
  • у ІУ кварталі – 30%.

Вперше подати декларацію слід протягом 20 календарних днів з дня подання заяви на обрання (перехід) на 4-у групу, а сплатити єдиний податок – протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, в якому відбулося обрання (перехід). Надалі сплата відбувається у вищезазначеному порядку.

Отже, поряд із умовами перебування підприємців на загальній системі оподаткування та спрощеній, яка застосовується підприємцями з урахуванням обмежень граничного розміру доходу, на сьогодні у ФОПів є можливість перейти до 4-ї групи платників єдиного податку, розмір якого не залежить від суми отриманого доходу.

Тож, підприємці – сільськогосподарські товаровиробники мають вибір і самі можуть прорахувати та визначитися, яку систему оподаткування чи групу платників єдиного податку їм обрати та які податки сплачувати.

***

Читайте також:

Джерело: ДФС в Хмельницькій обл.

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»