• Посилання скопійовано

Послуги щодо догляду за дітьми: яку групу ЄП обрати?

ДФС розповіла, яку групу платника ЄП можна вибрати для надання послуг щодо догляду за дітьми (зокрема, денний догляд)

Послуги щодо догляду за дітьми: яку групу ЄП обрати?

Чи може «єдинник» взагалі надавати такі послуги?

Перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, визначено пп. 291.5 ПКУ. При цьому податківці у консультації від 25.06.2019 р. №2917/І/99-99-13-02-03-14/ІПК зауважують, що обмеження щодо діяльності з надання послуги "Денний догляд за дітьми" на спрощеній системі оподаткування даним пунктом не встановлено.

Таким чином, підприємець, який планує надавати послуги з догляду за дітьми, може обрати спрощену систему оподаткування. Тепер розглянемо, на якій групі оподаткування він може знаходитися.

 

Перша група

Щодо послуг, то для підприємців - платників ЄП І групи встановлено обмеження, що такі послуги мають бути побутовими і надаватись населенню та їх обсяг не перевищує 300 000 гривень протягом календарного року (пп. 1 п. 291.4 ПКУ).

Перелік видів послуг, які відносяться до побутових послуг населенню та надаються платниками єдиного податку першої та другої груп, визначено п. 291.7 ПКУ.

Та податківці не беруть на себе відповідальність класифікувати відповідно послуги як такі, що відносяться до побутових послуг населенню, і радять з цього питання звертатися безпосередньо до Державної служби статистики України.

Проте варто зазначити, що відповідно до КВЕД ДК 009:2010 послуга "Денний догляд за дітьми" 88.91 відноситься до "Надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання" 88.9.

Своєю чергою, у переліку, наведеному у п. 291.7 ПКУ, під такий КВЕД зможе підійти хіба що пп. 39 «послуги домашньої прислуги». Тому все ж таки виникає необхідність звертатися саме до Держстату для надання відповіді на це запитання.

Тож обирати першу групу єдиного податку підприємцям, що планують надавати послуги з догляду за дітьми, варто лише за наявності відповідних даних Державної служби статистики України, що такий вид діяльності відноситься до побутових послуг населенню, перелік яких наведено у п. 291.7 ПКУ.

 

Друга група

Щодо обмежень з надання послуг для другої групи платників ЄП, то тут лише встановлено, що такі підприємці, здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Отже, обов’язкової прив’язки до визначення таких послуги як побутові послуги населенню у платників ЄП ІІ групи немає. Тож надання послуг з догляду за дітьми (зокрема "Денний догляд за дітьми" КВЕД 88.91) може здійснюватися фізичною особою - підприємцем платником єдиного податку на 2 групі за умови дотримання вимог щодо обсягу доходу та кількості працівників.

 

Третя група

Від редакції додамо, що такий підприємець може вільно обрати і 3 групу платника ЄП, якщо буде вважати, що така система оподаткування буде вигіднішою.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»