• Посилання скопійовано

Облік послуги з еквайрингу у підприємця залежить від системи оподаткування

Податківці роз'яснили, на якій системі оподаткування підприємець має право зменшити дохід на суми комісії за послуги з еквайрингу

Облік послуги з еквайрингу у підприємця залежить від системи оподаткування

Коментар до ІПК ДФС у Дніпропетровській області від 29.07.2019 р. №3531/10/04-36-13-02-09/ІПК

ФОП на загальній системі оподаткування

Нагадаємо, що згідно з пп. 177.2 ПКУ об'єктом оподаткування підприємця на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю. Зокрема, відповідно до пп. 177.4.4 ПКУ до переліку таких витрат відносяться витрати на сплату за розрахунково-касове обслуговування.

При цьому у коментованій консультації податківці прирівнюють комісію за послуги з еквайрингу до витрат на розрахунково-касове обслуговування і зазначають, що ФОП «загальносистемник» має право включати такі витрати до витрат за фактом їх сплати на підставі підтверджуючих документів.

Вважаємо, що в даному випадку таким підтверджуючим документом буде банківська виписка, в якій зазначається сума утриманої комісії.

Аналогічний позитивний висновок наводили податківці і щодо витрат за обслуговування рахунку, який ми розглядали тут.

 

А що у підприємця-«єдинника»?

Розповіли податківці і про підприємців - «єдинників». Детально аналогічне роз’яснення щодо платників єдиного податку, розрахунку картою у підприємця, ми розглядали тут. Наразі лише коротко зазначимо наведений у коментованій консультації висновок податківців.

При розрахунку карткою (еквайринг) доходом «єдинника» вважається сума, що надійшла на поточний рахунок (а отже, і датою доходу є дата надходження коштів на рахунок).

Водночас, якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи, послуги) з використанням електронних платіжних систем з суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування, то доходом підприємця є повна сума виручки (з врахуванням комісії, утриманої банком).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»