• Посилання скопійовано

Провайдерські послуги доступу до мережі Інтернет - поза межами спрощеної системи

ФОП, що здійснює діяльність з надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет, яка належить до класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку», не може бути єдинником

Провайдерські послуги доступу до мережі Інтернет - поза межами спрощеної системи

Податківці у підкатегорії 107.01.01 «ЗІР» зазначили, що пп. 5 п. 298.3 ПКУ визначено, що у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з Класифікатором видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі – КВЕД ДК 009:2010).

КВЕД ДК 009:2010 затверджений наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. №457 зі змінами та доповненнями (далі – Наказ №457).

Згідно з абз. 2 п. 1 Наказу №457 основне призначення класифікації видів економічної діяльності – визначати та кодувати основні та другорядні види економічної діяльності, зокрема, фізичних осіб – підприємців.

Наказом Державного комітету статистики України від 23.12.2011 р. №396 «Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності» визначено, що клас 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку» групи 61.9 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку» розділу 61 «Телекомунікації (електрозв’язок)» КВЕД ДК 009:2010 включає, зокрема, надання доступу до мережі Інтернет через мережі, встановлені між клієнтами та інтернет-провайдерами, що не належать або контролюють ISP, таких як комутований доступ до мережі Інтернет тощо.

Отже, фізична особа – підприємець, що здійснює діяльність, з надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет, яка належить до класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку», не може бути платником єдиного податку першої – третьої групи.

При цьому відповідно до пп. 5 пп. 298.2.3 ПКУ у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

 ***

Раніше податківці зауважували:

Оскільки вид діяльності з надання послуг доступу до Інтернету не входить до переліку видів діяльності, що підлягає ліцензуванню, визначеному ч. 7 ст. 42 Закону №1280, необхідність отримання ліцензії на вказаний вид діяльності відсутня. Таким чином, фізособа – підприємець, що надає послуги Інтернет – зв’язку, може бути платником єдиного податку. Про це ми писали тут.

Вже після внесення змін до ПКУ Законом 129 чернівецькі податківці надали відповідь на таке питання: «Чи може бути платником ЄП ФОП, що надає послуги Інтернет – зв’язку, телебачення та здійснює кур’єрську діяльність?».

Відповідь така: 

1. Фізичні особи - підприємці, які здійснюють кур’єрську діяльність та надають послуги Інтернет – зв’язку, можуть бути платниками єдиного податку.

2. Фізичні особи - підприємці, які надають послуги телебачення, повинні мати відповідні ліцензії і не можуть бути платниками єдиного податку. 

Поточне роз'яснення стосується надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет, яка належить до класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку». Податківці вважають, що у разі надання провайдерських послуг СГ не може бути платником єдиного податку першої – третьої групи.
Чому змінилася думка ДПС з цього приводу невідомо. Але при перевірці доведеться опиратися на попередні роз'яснення та доказувати у суді свою правоту.
Зауважимо, оскільки прямої заборони щодо такого виду діяльності немає, кожен СГ має вирішити для себе, отримувати індивідуальну консультацію від ДПС та діяти за нею, чи - ні і тоді при перевірці доказувати свою правоту. 

 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»