• Посилання скопійовано

Орендні операції у фізосіб-«єдинників»: що слід враховувати?

Податківці навели умови перебування на спрощеній системі при наданні в оренду нерухомості

Орендні операції у фізосіб-«єдинників»: що слід враховувати?

ДПС у Запорізькій області пояснює, що фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає всім вимогам для реєстрації та застосування єдиного податку.

При цьому, не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи – підприємці, які надають в оренду:

  • земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара,
  • житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів,
  • нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Зверніть увагу, що фізична особа, якій належить нерухоме майно не може надавати одну частину нерухомості в оренду як фізична особа – не суб’єкт господарювання, а іншу частину як фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування. Така фізична особа може надавати нерухомість в оренду як фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування або як фізична особа – не суб’єкт господарювання.

Підприємець – платник єдиного податку може надавати частину земельної ділянки в оренду, площа якої не перевищує 0,2 га, якщо решта земельної ділянки не перебуває в оренді.

Також підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину нежитлового приміщення в оренду до 300 кв. м, за умови, що решта нежитлового приміщення не перебуває в оренді.

Якщо підприємець здає в оренду приміщення, площа якого не перевищує обмеження (для житлової – 100 кв. м, а для нежитлової – 300 кв.м), але розташоване на земельній ділянці, що перевищує 0,2 га, то він може перебувати на спрощеній системі оподаткування, якщо у договорі оренди визначено, що площа ділянки, яка передається наймачеві, не перевищує 0,2 га.

Звертаємо увагу, що підприємець, який надає в оренду власну нерухомість, площа якої не перевищує граничні норми, може бути платник єдиного податку 2-ї групи за умови внесення до реєстру платників єдиного податку такого виду діяльності як надання в оренду нерухомого майна та надання цих послуг платникам єдиного податку та населенню.

Зазначена норма визначена п. 291.4 та пп. 291.5.3 ПКУ.

***

Читайте також: Фізособа-«єдинник» надає в оренду нерухомість: які ризики?

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»